[Indiaans: aantal hutten] Brits dominion in Noord-Amerika, Hoofdstad: Ottawa.
1. Aardrijkskundig
9 368 450 km2. Het oosten is laag- en heuvelland, het westen, met het Rotsgebergte, een prachtig bergland. Van het noorden naar het zuiden drie gordels: de toendragordel, de woudgordel (vooral naaldwouden met pelsdieren) en de prairiegordel. Het zuidoosten is goed bebouwd en het meest bevolkt. 12 000 000 inwoners, overwegend Engels sprekenden, 23 % Frans sprekenden. Godsdiensten: 56% protestanten, 40% katolieken vooral onder de Franse Canadezen.
2. Geschiedkundig
Omstreeks 1000 bezochten de Noormannen Canada. In 1506 werd het door Frankrijk bezet, doch eerst ernstig gekolonizeerd na de stichting van Québec door CHAMPLAIN (1608). De Engelsman HUDSON, in dienst van de Nederlandse Oostindische Kompagnie, voer 1609 de mond der rivier binnen, die zijn naam zou vereeuwigen. De strijd tussen de Franse en Engelse kolonies in de XVIIde en de eerste helft der XVIIIde eeuw, eindigde met de slag bij Québec (1759), waar de Engelsen onder WOLFE, de Fransen onder MONTCALM versloegen, en bij de Vrede van Parijs 1763 kwam Canada aan Engeland. De onderdrukking der Fransen verwekte 1837-1838 een opstand. In 1841 verkreeg Canada zelfregering.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog (1914-1918), zond het een half millioen soldaten naar het westelijk front. Na de oorlog eiste en verkreeg Canada van Engeland erkenning der dominions, als autonome delen van het Britse Wereldrijk. De dominions tekenden dan ook het Verdrag van Versailles ieder voor zich en werden als zelfstandige leden in de Volkenbond opgenomen. De ekonomische konferentie van het Britse Wereldrijk werd 1934 eveneens in Canada, nl. te ➝ Ottawa gehouden. In de Tweede Wereldoorlog (1939-1945), werden verschillende industrieën, die in Engeland door de Duitse bombardementen bedreigd waren, naar Canada overgebracht, en de bodemschatten van het land tot oorlogsmateriaal verwerkt. De Canadese troepen streden in vele landen o. a. in Noord-Afrika.
Frankrijk, België, Nederland enz. Canada is door een militair verdrag, met de Verenigde Staten verbonden.