Jesper Klarenbeek

Schrijver op Ensie

Gepubliceerd op 16-12-2019

Dopamine

betekenis & definitie

Een stofje dat wordt afgegeven in de hersenen om prettig gedrag te stimuleren, waardoor er een gevoel van geluk ontstaat en je daarmee je eigen gedrag beloond.

Volgens het Nederlands Herseninstituut is dopamine een neurotransmitter, wat inhoudt dat dit stofje informatie van de ene zenuwcel naar de andere brengt. Het zorgt er simpelweg voor dat wij ons beloond en tevreden voelen.
Als voorbeeld kun je nemen dat je na een lange dag op de bank ploft en tijdens het televisie kijken zin krijgt in chips. Dopamine zorgt voor dit gevoel waardoor chips eten als beloning gekoppeld wordt aan televisiekijken en stimuleren we het gedrag dat als prettig wordt ervaren. Het geluksgevoel zal terugkeren wanneer je de tv opnieuw aanzet en wordt chips eten daar op termijn mee geassocieerd. Dat dopamine aangemaakt wordt in de hersenen is niet vanzelfsprekend, dit komt vrij bij bepaalde handelingen of situaties. Denk hierbij aan eten en sporten, maar ook tijdens seks, het gebruik van drugs en roken.

In het boek 'In gesprek met psychose' van Jules Tielens wordt dopamine omschreven als een volumeknop. De neurotransmitter dopamine zorgt ervoor hoe hard informatie binnenkomt in het brein en scheidt de belangrijk info uit alle prikkels van buitenaf en van binnenuit. Wanneer dit niet in balans is kan dit leiden tot een psychose. Dat is een gevolg van een tekort aan dopamine in de frontale hersenen, wat leidt tot motivatieproblemen, en teveel dopamine in de centrale hersenen tegelijkertijd waardoor geen onderscheid meer gemaakt kan worden tussen belangrijk en onbelangrijk. Je hersenen raken dan overstuur. Dopamine zorgt dus voor ervaring van geluk, maar heeft invloed op de gezondheid als het de overhand neemt.