Vaderlandsch woordenboek

Jacobus Kok (1780)

Gepubliceerd op 31-10-2023

Schaap (Albert)

betekenis & definitie

SCHAAP, (ALBERT). Gaarne vereeren wij ons Woordenboek, door het melden van daaden van edelmoedigheid, dapperheid en andere, welke eene hooger vlugt neemen, dan de kragten der onmiddelijke bedrijvers schijnen te kunnen toereiken.

Het volgende voorval kan dienen als een blijk van heldhaftigheid, en hoe ’t ons Vaderland niet zou ontbreeken aan wakkere Voorstanders, indien ze met oordeel wierden opgezogt. ALBERT SCHAAP, het bevel voerende over een Koopvaardijschip, was, in den naazomer des Jaars 1724, uitgezeild na Smirna. Zijn Schip was een kloek vaartuig, en gewapend met achtentwintig of dertig Stukken Geschut. Zijne reize voortzettende in de Middellandsche Zee, wierdt hij, op den achtsten November, ontmoet van twee Algierijnsche Oorlogschepen. Zij wierden gehouden voor de grootste en voornaamste der Barbarijsche Roofvloot, en waren beiden zeer sterk bemand. Naauwlijks waren ze elkander op voegzaamen afstand genaderd, om schutgevaarte te kunnen houden, of er ontstondt een hardnekkig gevegt; ’t welk niet vroeger dan met den avond een einde nam. SCHAAP, in stede van den nacht, ter ontvlugtinge, te baate te neemen, toonde zich, ’s anderendaags, bereidvaardig om het gevegt te hervatten.

Van nieuws maakte hij een zo aanhoudend en vernielend vuur, dat de beide Algierijnsche Schepen, eenigermaate, in onmagt vielen, althans, van wegen de schade, aan Schepen, Touwen en Zeilen bekoomen, zich genoodzaakt vonden, den strijd te verlaaten, en eene haven op te zoeken. Onder dit alles bleef Kapitein SCHAAP post houden, niettegenstaande de aanmerkelijke schade, welke hij zelve insgelijks hadt geleeden. In deezen staat ontdekte hij, op den derden dag, een ander Algierijnsch Oorlogschip, welk vijftig Stukken voerde. Terstond raakten de twee Schepen aan elkander, en weerde zich, van nieuws, onze SCHAAP zo dapper, dat de Algierijn genoodzaakt was af te houden. ’s Anderendaags, evenwel, wierdt het gevegt hervat. Doch naauwlijks hadt SCHAAP zijnen vijand de tweede Laag gegeeven, of ’er sloeg, ongelukkiglijk, brand in zijn Buskruid; met dat rampzalig gevolg, dat het Schip, met Volk en al, in de lucht vloog. De dappere en kloekhartige SCHAAP kwam dus elendig aan zijn einde.Zie Europische Mercurius, 1725.

< >