Martin Bannink

Auteur internet.taal (1995)

Gepubliceerd op 11-05-2017

2017-05-11

Useless pages

betekenis & definitie

Een bijzondere variant op de 'home page'. Degene die een 'home page' onderhoudt, heeft daar meestal een enigszins zinvolle bedoeling mee (zoals vanaf die ene pagina toegang verlenen aan alle nieuwsbronnen over films van vóór 1940).

Bij de 'useless pages' is iedere zingeving weggevallen. Er is bijvoorbeeld een pagina waarin iemand elke dag meldt wat-ie gegeten en gedronken heeft: wie zit daar nu op te wachten? Er zijn ook onzinspelletjes, zoals 'The really big button that doesn't do anything': een scherm met een levensgrote knop, waar je oneindig op kunt drukken (en er gebeurt inderdaad niets). Er is ook een soort Zenmeditatie-pagina: een blanco scherm met een stopwatch (die meet hoe lang je 'mediteert'). Verder niets. Als je je na een minuut verveelt en weg probeert te gaan, kan dat niet en krijg je de opmerking op het scherm: 'Ssst... We mediteren.'

De meeste 'useless pages' zijn gemaakt door knappe hackers en zijn zó flauw, dat ze door velen weer als grappig ervaren worden: deze 'home pages' op Internet trekken honderdduizenden bezoekers.