XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Tram naar Sloterdijk

betekenis & definitie

Tram naar Sloterdijk - De Tram naar Sloterdijk, de "Sloterdijker" of "het Groentje" genoemd, onderhield de verbinding tussen de Spuistraat en Sloterdijk*. Het waren vijf motorwagens met een groene koplamp, vandaar de bijnaam. Ze waren afkomstig van de Eerste Nederlandsche Electrische Tram-Maatschappij (E.N.E.T.), die sinds 1899 een tramverbinding onderhield tussen Haarlem en Zandvoort. Oorspronkelijk waren het bijwagens. Op 1 juli 1904 nam de Electrische Spoorweg Maatschappij (E.S.M.) de exploitatie van de E.N.E.T. over en verbouwde deze rijtuigen in de jaren 1916-1917 tot motorwagens voor de lokaaldienst Spuistraat-Sloterdijk, versterkt met enkele "Kikkers"*.

In 1932 verhuisde het "Groentje" naar Waterland, ontdaan van de lichtkap in verband met het lage spoorwegviaduct bij Purmerend, om hoofdzakelijk dienst te doen op het traject Amsterdam-Purmerend. De lokaaldienst Spui-Sloterdijk (vanaf 1914 Spuistraat-Sloterdijk) werd ingesteld op 1 sept. 1913 en alleen gedurende de middaguren. Met de Winterdienst van 1919 werd de gehele dag gereden. De conducteurs waren oorspronkelijk uitgedost met kleurige uniformen met pofbroeken en slobkousen.

LIT. Ir B.W. Colenbrander, De tramplannen van ir Th. Sanders gerealiseerd in de tramlijnen van Amsterdam naar Sloterdijk en Amstelveen, M.A. mei/juni 1985, 61.

< >