XYZ van Amsterdam

J. Kruizinga, Gerrit Vermeer (2002)

Gepubliceerd op 22-06-2018

Kan, Willem Cornelis (Wim)

betekenis & definitie

Kan, Willem Cornelis (Wim) - Willem Cornelis (Wim) Kan (1911-1983), grondlegger van het politieke cabaret, was een zoon van oud-minister J.B. Kan. Hij trouwde in 1933 met Cornelia Diderika Vonk, beter bekend als Corry Vonk. Samen met Louis Grimberg richtten zij in 1936 het ABC-cabaret op. In de 33 jaar dat het bestond, traden vele bekenden erin op, zoals Annie M.G.

Schmidt*, Cor Lemaire*, Tilly Perin*, Marti Verdenius, Fien Berghegge, Ton van Duinhoven, Sylvia de Leur, Rijk de Gooyer en Wieteke van Dort. In 1939 vertrok het cabaret naar het toenmalige Nederlandsch-lndië voor een tournee van honderd dagen. Het werden er 1.279, doordat Corry Vonk door de Japanners werd geïnterneerd in een vrouwenkamp op Java en Wim Kan te werk werd gesteld aan de Birmaspoorweg. Kan vond het onvergeeflijk dat de Japanse keizer Hirohito in 1971 een officieel staatsbezoek aan Nederland bracht. Naar aanleiding daarvan stuurde hij zijn verzetsster terug. Sinds 1971 legde deze "jongleur met woorden" zich toe op de onemanshow, steeds begeleid door Ru van Veen aan de piano. Zijn optredens waren een optelsom van persoonlijkheid en vakkundigheid, uitgedrukt in een perfecte timing. Een politicus typeerde hem als een man die "precies wist, hoe ver hij te ver kon gaan".

In 1973 trad hij voor het eerst met oudjaar op voor de VARA-televisie. Zijn laatste televisieoptreden op oudjaar was in 1982. Enkele liedjes uitzijn oudejaarsvoorstellingen op radio en tv werden toppers, zoals "Jelle zal wel zien", "Lijmen Jan" en "Twaalf miljoen oliebollen op aardgas". Sinds 1954 was Kan in het bezit van de Louis Davidsring, die hij in 1976 overdroeg aan Herman van Veen. Op 15 aug. 1986, 50 jaar nadat het ABC-cabaret van start ging, onthulde neef en naamgenoot Wim Kan op het Leidseplein een standbeeld van Wim Kan en Corry Vonk. Het werd ontworpen door Siemen Bolhuis, kostte ƒ 50.000 en werd door velen het lelijkste standbeeld van A. gevonden. In 1998 werd het beeld verwijderd en overgebracht naar Scheveningen, waar het een plaats kreeg bij het Kurhaus.

< >