Woordenboek van Populair Taalgebruik

Marc De Coster (2020-2024)

Gepubliceerd op 01-02-2024

de faculteit die leven heet

betekenis & definitie

(1983) (cliché) levenservaring, vooral wanneer het wordt afgemeten aan een universiteits- of faculteitsopleiding. De uitdrukking wordt vaak toegeschreven aan de Nederlandse schrijver Gerard Reve, al duidde Reve zijn collega Nescio aan als geestelijke vader. Vgl.: universiteit* van het leven (in het Engels: the university of life).

• ‘Ik heb evenmin gestudeerd, behalve aan de faculteit die Leven heet.’ (brief aan de komiek Rijk de G.) (Bzzlletin. Jaargang 19. 1989-1990)
• Tijdens het afscheid laat de auteur een prachtige cassette zien, waarin zich de cd's bevinden van de radiolezing van De Avonden. „Ik moet ineens denken aan Nescio. Op een keer gingen we samen met Van Oorschot in de auto naar Hilversum om bij Bovema een opname te maken voor 'Stemmen van Schrijvers.' We schoten maar niet op. Voor ons reed een tractor met zon tergend slakkegangetje en die wilde maar niet opzij gaan. Op een gegeven ogenblik werd het Nescio teveel en mompelde hij: imbeciel op ijzer! In Frankrijk gaat dat soort voertuigen voor schrijvers maar ook voor gewone mensen even in de berm staan om hen door te laten. En hier? Ach, meneer, ik weet het niet meer. Ik heb niet zoals u gestudeerd. Ik heb alleen gestudeerd aan de Faculteit die Leven heet." (Limburgsch dagblad, 24/12/1991)
• Ik wilde naar die begrafenis toe, en de dicht bij de stad Groningen wonende dichteres Vasalis (Vasalis voor U, 'Kikkie' voor mij!) die mij overigens in het ziekenhuis zeker twee maal bezocht, wilde mij met haar automobiel ophalen en terug brengen. Maar het mocht niet van de neuroloog, bewogen door dwarsliggerij of door medisch inzicht, dat kan ik niet beoordelen want die man had gestudeerd en ik niet (behalve ik natuurlijk wél aan de faculteit die Leven heet). (Algemeen Dagblad, 04/10/1993)
• Heideggeren leer je niet op school of aan de faculteit die leven heet; deze vaardigheid wordt slechts verworven door ver opzij van het wereldgebeuren te treden en weg te kruipen in de duisterste spelonken van taal die geen communicatie dient. (Het Parool, 23/02/1994)
• teigetje (willem bruno van albada) & woelrat (henk van manen), volgens de reviaanse jaartelling geboren op 15 december 1963 en 2 november 1969. Na het gymnasium studeerde Teigetje o.a. farmacie in Utrecht, Woelrat sociologie in Amsterdam. Daarna studeerden zij tien jaar aan de ‘Faculteit die Leven heet’ bij Gerard Kornelis van het Reve. (De Gids. Jaargang 170. 2007)