(Oleum citri) is een aetherische olie, die op Sicilië en in Calabrië uit de niet volledig rijpe vruchten van Citrus limonia (z citroen en citrus) met de sponsmethode gewonnen wordt. De groene vruchten geven meer en tevens beter olie dan de rijpe.
Per dag wint een arbeider twee tot drie pond olie. In Calabrië past men ook wel het macchina proces toe, doch met geringer productie, terwijl men in Amerika de olie extraheert, die dan donkerder van kleur is en een hoger gehalte aan niet vluchtige extractiestoffen heeft. Het is een lichtgele, aangenaam geurende en iets bitter smakende olie, die in het donker in liefst geheel gevulde glazen vaten bewaard moet worden, daar licht en lucht de olie gemakkelijk verharsen onder vorming van citroenkamfer of citropteen (C,0H18O6). De olie bestaat voor go pct uit terpenen (limoneen) en sesquiterpenen, voor 3,5-5 pct uit citral en voor 7 pct uit citronellal. Het citral bepaalt de reuk en de smaak, die echter door bijproducten zeer gewijzigd kunnen worden.
Door verwijdering van de terpenen en sesquiterpenen kan men een olie krijgen met 42-48, ja zelfs 65 pct citral, die veel waardevoller is; oplosbaar in 0,5-1 vol. 95 pct alkohol en in 6-8 vol. delen 90 pct alkohol. Gebruik: in de parfumerie, speciaal bij de eau de cologne-bereiding en verder in suikerwaren en voor de likeurbereiding. Citroen-petit grainolie, die uit de bladeren en takjes en de jonge vruchten gewonnen wordt is bijzonder goed van geur; ze bevat 13-27 pct citral, heeft een aldehydegehalte van 20-30 pct en een s.g. van 0,868-0,984.