Sas (Eene) noemt men een mengsel van brandbare zelfstandigheden, dienende om een aanhoudend vuur te veroorzaken en dan brandsas genaamd, of om een vuurstroom te vormen, waardoor een vuurgevend ligchaam in beweging wordt gebragt en dan drijfsas geheeten. Men onderscheidt voorts vlugge en trage sassen, naar mate de verbranding met meer of minder spoed plaats heeft. Tot het bereiden eener sas wordt elk bestanddeel afzonderlijk fijn gemaakt en daarna de houtskool of ook het salpeter, de zwavel en het meelpulver, zoo een en ander voor zunder-, buizen- en vuurpijlsassen moet dienen, door eene gazen zeef gezift. Daarna worden de bestanddeelen op de wrijftafel gestort en vermengd. — Ook aan eene schutsluis geeft men den naam van sas.
Inloggen
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Favorieten
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen:
- Je eigen Ensie account
- Direct toegang tot alle zoekresultaten
- Volledige advertentievrije website
- Gratis boek cadeau als welkomstgeschenk