Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 10-08-2018

Papyrusrollen

betekenis & definitie

Papyrusrollen zijn rollen van papyrus, beschreven met hiëratisch, demotisch of Grieksch schrift. Men heeft er uit een tijdperk van de 19de eeuw vóór tot aan de 5de en 6de eeuw na Chr. in menigte gevonden in Herculaneum, Egypte en elders, en zij zijn van groot belang voor de studie der Oostersche talen en vooral voor de kennis der Oud-Egyptische geschiedenis.

De lengte van deze rollen is zeer verschillend. Eene papyrusrol, in 1821 op het eiland Elephantina gevonden en het slot van de „Iliade” bevattend, is 2,5 Ned. el lang en 25 Ned. duim breed.

De rollen van Herculaneum behooren tot de oudste, weshalve men ze ook bibliólithen (boeksteenen) noemt, maar zij zijn zoo verkoold, dat men geene juiste voorstelling kan vormen van hare oorspronkelijke gedaante, noch van ’t geen er op geschreven staat. Van de belangrijkste en best bewaard geblevene heeft de Académie te Oxford afschriften uitgegeven (1824 en 1825, 2 dln). Het beschrijven dier rollen is geschied in kolommen; elke kolom bevat gemiddeld 3 tot 5 woorden en is 4 tot 5 vingers breed. De rollen van Herculaneum zijn slechts op ééne zijde en met zeer zwarten inkt beschreven. De Egyptische papyrusrollen heeft men meerendeels ontdekt op of bij de mummiën. De oude Egyptenaren bezaten groote verzamelingen van papyrusrollen; eene van de grootste bevond zich te Theben. Het vermaardst is in onzen tijd het door Lepsius uitgegeven „Doodenboek”, alsmede de „Papyrusrol van Ebers”. Zie ook onder Hiëroglyphen.

< >