Münzer (Thomas), een dweepziek drijver uit de dagen der Hervorming, geboren te Stolberg bij den Harz omstreeks het jaar 1489, studeerde in de godgeleerdheid, was als godsdienstleraar werkzaam te Aschersleben en Brunswijk en werd in 1519 kapellaan in een nonnenklooster te Halle. In 1520 ontving hij als evangelisch prediker een beroep naar Zwickau en kwam er in aanraking met eene dweepzieke vereeniging, aan wier hoofd zich de lakenwever Niklas Storch bevond, zoodat hij zijne betrekking verloor.
Hij ging toen eerst naar Praag en vervolgens naar Nordhausen, en werd in 1523 predikant te Allstedt in Thüringen. Door het lezen van mystieke geschriften opgewonden, verwierp hij alle kerkgenootschappelijke leerstellingen, trok heftig te velde tegen de slaafschheid, letterknechterij en halfheid der Hervormers, en eischte, zich beroepende op het inwendig licht, hem ten deel gevallen, eene doortastende verandering op kerkelijk en staatkundig gebied. Al dadelijk stichtte hij een geheim genootschap, welks leden zich onder eede verbonden om een nieuw godsrijk tot stand te brengen, — een rijk van broederlijke gelijkheid, vrijheid en reinheid. Toen echter hertog Georg van Saksen, wiens onderdanen door Münzer in opstand waren gebragt, van den raad te Allstedt de uitlevering van dien dweeper vorderde, verliet hij in 1524 de stad en knoopte in Zwitserland betrekkingen aan met de Wederdoopers en in Zuid-Duitschland met de oproerige boeren. Bij zijn terugkeer in 1525 werd hij door de Wederdoopers te Mühlhausen tegen den wil van den raad tot leeraar beroepen. Hier had hij aanstonds het volk aan zijne zijde, zoodat hij den raad afzette, zich zelven tot voorzitter benoemde van den nieuwen, uit zijne aanhangers gekozen raad en voorts aandrong op gemeenschap van goederen, het verjagen der overheid, het afschaffen van den kinderdoop enz.
Te vergeefs ijverde Luther tegen den „moordprofeet” en zijne zendelingen. Weldra barstte de vlam des oproers uit rondom Mühlhausen, terwijl men uit Franken niet minder dan 40.000 boeren verwachtte. Toen de landgraaf Philips van Hessen voorts met een wel toegerust leger naderde, snelde Münzer naar Frankenhausen, maar leed er den 15den Mei 1525 eene volkomene nederlaag. Hij zelf werd gevangen genomen, gemarteld en te Mühlhausen met 25 andere oproermakers den 30sten Mei onthoofd.