Falloux (Alfred Frédéric Pierre, vicomte de), een Fransch schrijver en staatsman, geboren den 7den Mei 1811 te Angers en de telg van eene handelsfamilie, die wegens hare koningsgezinde gevoelens in den adelstand was opgenomen, wijdde zich met goed gevolg aan de beoefening der wetenschap en schreef eene „Histoire de Louis XVI (1840, 2de uitgave 1843)” en eene „Histoire de Pie V (1844, 2 dln, 3de uitgave 1859)”. Wegens zijne legitimistische gezindheden werd hij door de kiezers van het departement Maine-Loire in 1846 afgevaardigd naar de Kamer van Gedeputeerden, waar hij aan de regterzijde plaats nam en voor de vrijheid van onderwijs ijverde. Na de Februarij-omwenteling van 1848 behoorde hij tot de eersten, die het Voorloopig Bewind erkenden als een wettig bestuur, en in een rondgaand schrijven aan zijne landgenooten in de Vendée wekte hij allen op, om zijn voorbeeld te volgen. Als afgevaardigde naar de Constituérende Vergadering ontwikkelde hij op de uiterste regterzijde eene ongeuit ene stoutmoedigheid in het bestrijden van alle democratische beginselen.
Toen Lodewijk Napoleon, den presidentszetel beklommen had, werd Falloux belast met de portefeuille van Onderwijs, en hij leverde het ontwerp eener schoolwet, die een overwegenden invloed verzekerde aan de geestelijkheid. Tien maanden bleef hij werkzaam in die betrekking, en nam toen weder zitting in het Wetgevend Ligchaam. Hier stond hij voortdurend Montalembert ter zijde, en deze twee voorstanders der reactie waren steeds de mikpunten der linkerzijde. Toen echter de staatsstreek beraamd werd, vonden Lodewijk Napoleon en Montalembert geen bijval bij Falloux. Na den 2den December 1851 begaf hij zich naar zijne goederen te Anjou en wijdde er zich aan den landbouw. in 1856 werd hij lid der Fransche Académie, en van zijne geschriften vermelden wij nog: „Madame Swetchine, sa vie et ses oeuvres (1859, 2 dln)”.
Een zijner broeders is domheer in de St. Pieterskerk te Rome, heeft zich aldaar gevestigd, en bezit den bekenden zweetdoek der heilige Veronica met de afbeelding van Christus. Hij heeft zelfs de echtheid van dien doek door het bijbrengen van talrijke documenten zoeken te staven.