Chromium-ijzersteen of chroom-ijzersteen, ook octaëdrisch chroom-erts en chroom-ijzererts genoemd, is op dergelijke wijze zamengesteld als magneet-ijzersteen. Hij behoort tot het regelmatige kristalstelsel, waarvan de zelden voorkomende kristallen kleine octaëders zijn.
Hij is wit, schelpachtig van breuk, broos, zoo hard als veldspaat, ondoorzigtig, en bezit bij een halven metaalglans een soortelijk gewigt van 4,5. Voorts bevat hij 60,04% chroom-oxyde, 20,13% ijzeroxydule, 11,85% aluin-aarde en 7,45% magnésia, en wordt door gloeijing magnétisch. Smelt men hem met salpeter en voegt men er warm water bij, dan verkrijgt men eene gele vloeistof, die met azijnzuur lood en salpeterzuur baryt een fraaijen gelen neêrslag levert. Voor de blaasbuis met borax en phosphorzout gesmolten, geeft het een vuilgroen glas zoolang het mengsel nog warm is, maar na de afkoeling vertoont zich de schoone groene chromaat-kleur.
Het poeder wordt door salpeter- en zoutzuur weinig aangetast. De chromium-ijzersteen komt in Amerika en Europa voor en dient tot bereiding van chromaat-verven.