Brogni (Johan, eigenljjk Jean Allarmet), ook Brognier en de Broniac genaamd, een der merkwaardigste bekleeders van kerkeljjke waardigheden in het laatst der 14de en den aanvang der 15de eeuw, werd geboren in 1342 in een dorp bij Ammoy in Savoije. Hij was de zoon van behoeftige ouders, maar eenige reizende geestelijken, verwonderd over zijne schranderheid, stelden hem in de gelegenheid, om onderwijs te ontvangen. Nadat hij zich te Genève en te Aragon met stalen vlijt geoefend had, benoemde de aartsbisschop van Vienne hem tot zijn vicaris-generaal.
Door Philips, hertog van Bourgondië, werd hij bekend bij paus Clemens VII, die hem met de opvoeding van zijn neef belastte en hem in 1385 met de hoogste kerkeljjke waardigheden beloonde. De Paus benoemde hem achtereenvolgens tot kardinaal, tot bisschop van Viviers en tot aartsbisschop van Arles, waarna diens opvolger Benedictus XIII hem tot bisschop van Ostia en tot vice-kanselier der Kerk verhief. Het groote schisma der R. Katholieke kerk en de afvalligheid der Hussieten baarden hem groot verdriet, en hij achtte het van belang, doortastende maatregelen te nemen. Hij verliet het Pauseljjk hof, bevorderde met 10 andere kardinalen de bijeenroeping van een concilie te Pisa en aanvaardde de betrekking van kanselier der kerk, hem door paus Alexander V aangeboden (1409). Toen eindelijk de kerkvergadering te Constanz geopend werd, begaf hij zich in Augustus 1414 derwaarts en was er voorzitter gedurende de 16de tot de 41ste zitting (1415 tot 1417).
De regeling der zeer ingewikkelde kerkelijke zaken in dien tijd moet vooral aan zijne onvermoeide werkzaamheid en aan zijne dagelijksche zamensprekingen met keizer Siegmund worden toegeschreven. Nadat Brogni de afzetting van 3 pausen (Johannes XXIII, Gregorius XII en Benedicties XIII) tot stand gebragt had, vestigde hij, als voorzitter van het conclave, de aandacht op kardinaal Colonna en zorgde, dat deze onder den naam van Martinus V den 14den November 1417 met de driedubbele kroon werd versierd. Van Constanz vergezelde Brogni den nieuwen Paus in 1418 naar Genève en naar Rome, en overleed aldaar den 15den Februarij 1426. Hij had te Avignon het collége St. Nieolas gesticht en daaraan zijne belangrijke boekerij vermaakt, — voorts te Annecy zieken en armhuizen doen verrijzen, terwijl hij dagelijks in den nood van vele behoeftigen voorzag.