Winkler Prins

Anthony Winkler Prins (1870)

Gepubliceerd op 19-03-2018

Blaeu

betekenis & definitie

Onder dezen naam vermelden wij:

Willem Janszoon Blaeu, een aanzienlijk boekhandelaar te Amsterdam. Hij werd gebo­ren te Alkmaar in 1571 en schijnt zich in 1605 te Amsterdam te hebben gevestigd. Niet alleen deed hij belangrijke werken in het licht verschijnen, maar zelf legde hij zich ook met ijver toe op de wis- en natuurkundige weten­schappen , waarin hij door Tycho Brahé onder­wezen was. Daarenboven kende hij de Latijnsche, Fransche en Hoogduitsche talen. Hij overleed den 18den October 1638.

Men vermeldt van hem, dat hij de geleerden op eene onbekrompene wijze beloonde, voor de sierlijkheid der uitgaven met belangstelling zorgde, sterrekundige waarnemingen deed en eene opmeting van den meridiaan volbragt van den mond der Maas tot aan Texel. De geschriften, daarop betrekkelijk, zijn vermoedeljjk in 1672 eene prooi der vlammen ge­worden. Blaeu heeft onderscheidene werken voor de zeevaart geschreven, een atlas (3 dln f°.), in het licht gezonden en ook hemel­- en aardgloben vervaardigd.

Joan Blaeu, ook wel Johannes Willemsz. Blaeu genoemd, den oudsten zoon van den voorgaande, diens opvolger in den boekhan­del en tevens een bekwaam regtsgeleerde. In 1651 werd hij schepen en raad van Amster­dam. Hij behaalde grooten roem door eene nieuwe uitgave van den “Atlas” zijns vaders , die zich onder zijne bewerking, met den titel “Atlas major s. cosmographia blauiana”, tot 14 folio-deelen uitbreidde. Voorts gaf hij een “Groot stedenboek der Vereenigde Nederlan­den (oorspronkelijk in het Latijn)” in het licht, benevens een aantal andere belangrijke wer­ken.

Hjj verwierf zich zoo grooten roem, dat Gustaaf Adolf van Zweden hem tot zijn druk­ker benoemde. Trouwens zijne drukkerij, te Amsterdam eerst op de Bloemgracht en later achter de Nieuwe Kerk geplaatst, telde 9 persen, naar de 9 muzen genoemd. Zij werd verwoest door een noodlottigen brand op den 22sten Februarij 1672, waarbij een groot ge­deelte van den “Atlas” en van de “Stedeboeken”, alsmede van de koperen platen ver­loren ging. Het weinige, dat gered werd, is later in handen gekomen van den Amsterdamschen boekhandelaar Gerard Hulst van Keulen. Blaeu overleed op den 28sten Decem­ber 1673.

< >