Bitterheid is een eigenaardig, onaangenaam gevoel van de smaakwerktuigen, dat zich vooral bij de achterste gedeelten van de tong en bij het gehemelte openbaart, nogal lang duurt en eenigzins tegen een ander gevoel van den smaak overstaat, hetwelk wij zoet noemen. Die bittere smaak kan volkomen zuiver of ook door bijmengselen, zooals zoet, zuur enz. gewijzigd wezen.
De bitterheid eener stof geeft hieraan geenszins, zooals de zure smaak, een bepaald scheikundig karakter-, wijst ook niet op een bepaald bestanddeel, en staat in geenerlei verband met den vorm en de overige eigenschappen van een ligchaam. Men vindt dien bitteren smaak vooral in het plantenrijk, en men heeft zelfs aan onderscheidene plantenstoffen den naam gegeven van bitterstof (zie onder dit woord).
Bitterheid wordt echter vooral gebruikt in overdragtelijken zin, om de onaangename gewaarwording aan te duiden, door de rampen des levens of door de bejegening van anderen in het gemoed van velen opgewekt.