Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 13-08-2019

Statistiek

betekenis & definitie

is de wetenschap, die zich ten doel stelt een nauwkeurig inzicht te verkrijgen in de toestanden en de gebeurtenissen van het staatkundig, maatschappelijk, economisch en geestelijk leven en te dien einde gelijksoortige verschijnselen op de genoemde levensgebieden nauwkeurig vaststelt, telt en in een bepaalde groep samenvat. Het werk bestaat dus uit gegevens verzamelen, gelijksoortige feiten rangschikken en samenstellen en zo de gelegenheid verschaffen om daaruit conclusies te trekken.

Uit deze conclusies, verwerkt tot beschouwingen enz., blijkt dan wel, hoe interessant deze wetenschap is, die eerst op den leek ’n drogen indruk maakt.Men houdt o.m. statistiek bij van de verschijnselen op het terrein van den landbouw, nijverheid, handel, belastingen, ziekten, ongevallen, misdaden, huwelijken, sterfgevallen, beroepen, godsdienst, enz.; maar ook van de natuurverschijnselen, zoals regendagen, onweders, enz. Door de hier bedoelde verzameling van gegevens is het dan mogelijk den loop van bepaalde veranderingen en ontwikkelingen in het bestaan van een volk te verklaren en ten dele ook te voorzien. De cijfers van de handelsstatistiek leren ons b.v., voor welke artikelen wij afhankelijk zijn van het buitenland, hoeveel ons volk verbruikt aan diverse artikelen, enz. De criminele statistiek (d.i. de statistiek van de misdaad) toont aan, hoeveel veroordelingen en voor welke misdrijven er in een bepaalde periode of een bepaalde streek hebben plaatsgevonden, hetgeen natuurlijk alleen al reeds van groot belang is voor het inzicht in de ontwikkeling van het volkskarakter. Trouwens de statistische cijferreeksen openen de mogelijkheid tot zeer uitgebreide en veelomvattende wetenschappelijke beschouwingen.

In verschillende landen bestaan tegenwoordig officiële instellingen, die zich met de statistiek bezig houden. In ons land is in 1892 een Centrale Commissie voor de Statistiek ingesteld. In 1899 werd de eigenlijke cijfer-verzameling overgedragen aan het Centraal Bureau voor de Statistiek te ’s Gravenhage.

< >