is een scheikundig element, behorende tot de lichte metalen, dat in de natuur niet in gedegen toestand voorkomt, omdat het zich onmiddellijk verbindt met zuurstof, die het aan de omgeving onttrekt. Maar de natriumverbindingen zijn talrijk en vele stoffen, die we dagelijks gebruiken, bevatten dit metaal, gebonden aan andere stoffen.
Het welbekende en onmisbare keukenzout is een verbinding van natrium en chloor, soda is natrium carbonaat (natrium en koolzuur), het Engelse zout (Glauberzout) zwavelzuurnatrium, enz.Natriumverbindingen vinden toepassing in de geneeskunde, ververij, wasserij, glasindustrie, fotografie, leerlooierij, kunstmestfabricage, kortom het is moeilijk een tak van industrie te noemen, waar niet in den een of anderen vorm het natrium een rol speelt.
Het zuivere metaal heeft een soortelijk gewicht van 0,978, is dus lichter dan water. Het wordt onder petroleum bewaard, wegens zijn heftige affiniteit tot de zuurstof der lucht.
Een stukje natrium lijkt vuilgrijs; snijdt men een plakje af (hetgeen gemakkelijk geschieden kan, omdat het zacht is), dan ziet men het snijvlak zilverwit en glanzend.
Het wordt gewoonlijk langs electrischen weg uit natrium-hydroxyde gewonnen.