(afgeleid van het Latijnse woord civis = burger) kan verschillende betekenissen hebben.
De civiele lijst is het bedrag, waarover in de constitutionele monarchie de regerende vorst jaarlijks kan beschikken voor zijn hofhuishouding.
Dan wordt het woord civiel vaak gebruikt om een tegenstelling met het militaire aan te duiden. De militair gaat in civiel gekleed, als hij andere bovenkleren dan zijn uniform aan heeft.
Vervolgens is een c i v i e l-ingenieur oorspronkelijk niets anders dan een niet-militair ingenieur. Deze tegenstelling wordt tegenwoordig niet meer gevoeld, doch het woord is gebleven voor de algemene ingenieursopleiding, die o.a. opleidt voor den tak van staatsdienst, dien wij Waterstaat noemen, doch die al het algemene staatsbouwwerk omvat en b.v. in zuidelijke landen „Bruggen en Wegen” heet.
In de uitdrukking civiel recht kan men ook deze tegenstelling zoeken. Doch de normale betekenis daarvan is burgerlijk recht in tegenstelling met staatsrecht en strafrecht, het recht dus, dat je omschreven vindt in de zgn. burgerlijke wetboeken . Bovendien kan civiel natuurlijk nog goedkoop of beleefd betekenen, terwijl geciviliseerd gelijk staat met ons beschaafd.