Een van de meest beroemde romantische personen is de „Cid”. Eigenlijk heette hij Rodrigo van Bibar, bijgenaamd el Campeador (de strijder).
De Cid, welk woord „heer” betekent, is de Arabische bijnaam van dezen Spaansen held, die ± 1039 op het kasteel Bibar of Bevar in Spanje is geboren. Hij moet zijn prille jeugd hebben doorgebracht aan het hof van Ferdinand I van Castilië en is beroemd geworden door zijn talrijke gevechten en heldendaden.Toen er na den dood van Ferdinand twist ontstond tussen diens zonen Alphonsus VI van Leon en Sancho, koning van Castilië, speelde de Cid een gewichtige rol. Hij stond aan den kant van Sancho en toen deze nu later gestorven was en Alphonsus hem in Castilië was opgevolgd, verbande Alphonsus den Cid uit Spanje en liet zijn goederen verbeurd verklaren. Wat deed nu de held? Hij verzamelde een legertje en verspreidde links en rechts schrik en angst om zich heen. Vanuit zijn kasteel, dat „de rots van den Cid” werd genoemd, deed hij heftige aanvallen op Spanjaarden en Arabieren. Hij liet dorpen verbranden en de edelen, wier goederen hij veroverd had, schatting betalen. In 1099 sneuvelde hij bij het beleg van Valencia en werd in de kerk van San Pedro de Cardena in volle wapenrusting begraven.
Je begrijpt, dat de geschiedenis van een dergelijken held aanleiding gaf tot allerlei romantische verhalen. Reeds in oude tijden werd de Cid in volksliederen bezongen. Er bestaat een beroemd geschrift uit dc 12e eeuw, dat „Poema del Cid” heet. Dit geschrift werd langen tijd in het huis van den Cid in Bibar bewaard, in 1522 uitgegeven en herhaalde malen herdrukt.
Verder zijn er nog de z.g. Cid-romancen verschenen en in later tijd tal van andere verhalen, gedichten en beschrijvingen over den Cid. De beroemde Franse dichter Corneille schreef een drama „Le Cid”, terwijd ook Massenets opera „Le Cid” bekend geworden is.
Er is dus Cid-lectuur genoeg op de wereld. Eigenaardig is, dat zelfs in onzen tijd nog de oude verhalen van den Cid worden gebruikt om er de z.g. „pasos” of colportageromans uit te halen, die druk door de Spanjaarden worden gelezen.