Wat is dat? Encyclopedie voor jongeren

P.J.F.H. van de Rivière, R. de Ruyter-van der Feer (1928, 1930 en 1938)

Gepubliceerd op 09-08-2019

Cassave

betekenis & definitie

maniok of tapioca is het meel, dat gewonnen wordt uit de wortels van een plant, die oorspronkelijk alleen in Midden- en Zuid-Amerika groeide. De plant zelf heet ook cassave.

Om de grote voedingswaarde van dit meel heeft men de cassave in vele andere tropische landen (o.a. in ons Indië) ingevoerd en ook daar is de wortel een algemeen geliefd voedsel geworden.

Het duurt bijna een jaar, voor de wortels van de plant, waaruit men de cassave haalt, geschikt zijn, om geoogst te worden.

Men schilt de wortels en wrijft ze daarna fijn. De inlanders bakken vaak koeken van het meel, die lang goed blijven, zeer voedzaam zijn en daarom bij voorkeur op reizen worden meegenomen.

In ons land eet men de tapioca vooral in den vorm van pap, kikkerogenpap noemen jullie die misschien wel. Ze bestaat uit in melk gekookte tapioca-korrels.

< >