kaart van een gebied waarop de geologische gesteldheid weergegeven is.
Kaarten op grote schaal worden gedrukt op een topografische basiskaart en geven met symbolen (meestal kleuren) de lithologie van de gesteenten of lagenpakketten, de ouderdom, of een combinatie van beide weer. Verder worden strekking en helling van de gelaagdheidsvlakken, de plooiingsassen, de breuken en overschuivingen, de vindplaatsen van fossielen, de aanwezigheid van ertsen enz. weergegeven. De ontsluitingen waarop de verdere interpretatie is gebaseerd worden meestal aangeduid, de boringen altijd, vooral wanneer de geologische onderbouw afgedekt is door recente afzettingen (bijv. in N.-België en Nederland waar men de zgn. profieltypelegende gebruikt bij kartering met systematisch uitgevoerde boringen). Het tekenen van geologische kaarten berust op veldwerk, gekoppeld aan laboratoriumonderzoek (bepaling van gesteenten, fossielen, ertsen, chemische analyses, soms absolute ouderdomsbepalingen).Kaarten op kleinere schaal zijn meestal overzichtskaarten zonder de topografische basis, bijv. de kaarten van de Commissie voor de Geologische Wereldkaart (schalen van 1: 10.000.000 tot 1: 1.500.000).
Het geologisch karteren is gewoonlijk slechts de eerste stap in een geologisch onderzoek en geeft inzicht in de ruimtelijke verdeling van de verschillende typen gesteenten. Het laat toe verdere prognoses te maken over de aanwezigheid, verspreiding en hoeveelheid van economisch belangrijke delfstoffen: grondwater, petroleum (aardolie), steenkool en ertsen, grind, zandafzettingen enz. Van sommige gebieden worden speciale kaarten opgesteld die bijv. de hydrogeologie (natuurlijke diepte tot en dikte van de waterlagen, zoutgehalte) de tektonische structuur, de diepte tot een bepaalde laag, de dikte van een laag of het voorkomen van een bepaalde facies weergeven.
Het systematisch in kaart brengen van een land gebeurt meestal onder de verantwoordelijkheid van of door de geologische diensten (in België de Geologische Dienst van het Ministerie van Economische Zaken, in Nederland de Rijks Geologische Dienst). Daarnaast worden geologische kaarten zowel in het kader van wetenschappelijk onderzoek als met een economisch doel (aardolieprospectie, erts- en steenkoolafzettingen enz.) opgesteld.