eerste letter van het alfabet: in de vormen A, A, a, a (tevens zie Alfa; Ångström) een veelvuldig toegepaste afkorting of symbool.
A wordt in de chemie gebruikt als symbool voor argon, in de fysica als symbool voor de eenheid van elektrische stroom (ampère);
A in de fysica als symbool voor arbeid (ook W ), nucleonengetal, massagetal (Ar is de relatieve atoommassa), omstroming (stroomwindingsdichtheid), magnetische vectorpotentiaal en voor kernactiviteit, in de geometrie voor oppervlakte (area), in de horlogerie voor snellere gang (avancer).
a is in de astronomie symbool voor annus (jaar), in de metrologie voor de oppervlaktemaat are, als voorvoegsel voor SI-eenheden voor atto (10−18);
a is in de fysica symbool voor versnelling (acceleratio), de temperatuurvereffeningscoëfficiënt, de straal van Bohr (ook: a0), de (akoestische) momentane deeltjesversnelling, de accommodatiecoëfficiënt, de specifieke activiteit en massieke activiteit. In het ijkwezen wordt de A, evenals de andere letters van het alfabet, in vele vormen gebruikt als jaarletter (dekenaatsletter) op voorwerpen van edel metaal.