Gist - De levende organische massa, welke de gisting te weeg brengt, zie BRANDERIJ en BIER. Voor elke bijzondere gisting is een speciale g. npodig, waardoor het aantal soorten en variëteiten zeer groot is. (Zie SACCHAROMYCETEN). De gist, welke in het huishouden en in de bakkerijen wordt gebruikt voor het doen rijzen van deeg, is gewoonlijk branderijpersgist. Vooral die g., welke gemaakt wordt in fabrieken, waar de productie van g. (hoofdzakelijk voor export) hoofdbedoeling is, en die van spiritus bijzaak, is van goede kwaliteit voor de bakkerij.
Aangezien g. niet onbelangrijke hoeveelheden eiwit bevat, opent de g.fabricatie de mogelijkheid, om uit suiker-oplossingen met anorganische stikstofverbindingen als voedsel voor gistcellen een eiwit-product samen te stellen, dat voor menschelijk voedsel in aanmerking kan komen. In Duitschland zijn in deze richting tijdens den oorlog 1914—’18 ernstige stappen gedaan en niet geheel zonder succes. Toch laat de smaak van de bereide praeparaten nog veel te wenschen over. Voor de bereiding van ernoliet is gist het uitgangsmateriaal. — Biergist wordt, na gekookt te zijn, wel als voeder van paarden en koeien gebezigd vooral in tijden van voedselnood. Het is een eiwitrijk voeder en heeft daardoor veel waarde. Voor krachtvoeder aan paarden is het minder geschikt, omdat het ’t digestie-kanaal verslapt. Door doelmatig bijvoeder kan dit bezwaar echter opgeheven worden.