Oosthoek encyclopedie

Oosthoek's Uitgevers Mij. N.V (1916-1925)

Gepubliceerd op 20-12-2018

Eier-conservecring

betekenis & definitie

Eier-conservecring - het conserveeren vaneieren in hun geheel, of van hun inhoud. Omeieren in hun geheel te conserveeren moet deporeuse kalkschaal tegen het indringen van delucht met een luchtdicht hulsel omgeven worden;deze afsluiting der lucht kan op verschillendemanieren worden bereikt. Volgens Bedicovetsbestrijkt men de schaal met een geconcentreerdeoplossing van gummi arabicum; anderen be-zigen vernissen, lijnolie, kalkwater; Duflos be-waart de eieren in fijngestampte houtskool;Gaffard conserveert ze, door ze, gedurende ruimeen half uur in een op 50° verwarmde waterigealuinoplossing te leggen, ■ terwijl zij dan verderin zaagsel of katoen worden bewaard; Kolbelegt ze een uur lang in een verzadigde oplossingvan salicylzuur en bewaart ze dan verder inzaagsel; ook is bewaring in een koolzuut-at-mosfeer in bijzonder daarvoor geconstrueerdeapparaten als een probaat middel aanbevolen.Het meest wordt de conserveering in kalk-water en in waterglas gebruikt. Ook het geelvan het ei, de dooier, waarvan door hetruime gebruik, dat in de techniek van eiwitgemaakt wordt, groote hoeveelheden overblij-ven, wordt geconserveerd; men bedekt daartoegepolijste stalen of glazen platen met een dunnelaag van het te conserveeren eigeel, en laat ditin een droogoven, onder krachtige ventilatieen bij een 50° C. niet overschrijdende tempera-tuur, volkomen uitdrogen; het laat zich dangemakkelijk afstooten en blijft bij zorgvuldigebewaring voor bijna onbepaalden tijd bruik-baar; wanneer de aangegeven warmtegraad bijhet drogen niet is overschreden, lost de ge-conserveerde massa in water op tot een slijmigëvloeistof, die zich bij het bereiden van spijzen,gebak, enz. evengoed als versch geklutst eilaat gebruiken. Moet het eigeel voor technischedoeleinden worden geconserveerd, zoo voegtmen aan den geklutsten dooier 3 tot 5 % keu-kenzout en 0,1 % arsenigzuur toe, waarop hetin hermetisch sluitende Bussen gedaan en hetbest in ijs verpakt wordt.

< >