Gepubliceerd op 17-01-2021

European currency unit

betekenis & definitie

(Ecu), (ook: Europese valuta-eenheid, EVE; eurodaalder), de per 13.3.1979 als rekeneenheid, betaalmiddel en reservebestanddeel ingestelde spil van het → Europees Monetair Systeem en die is gelijkgesteld aan de reeds voordien bestaande Europese rekeneenheden (ERF). Deze officiële Ecu moet niet worden verward met de in de jaren zeventig bij leningen in de particuliere sector gehanteerde ECU , die in feite een meervoudige valuta-optieclausule was.

De Ecu is, evenals de vroegere ERE , opgezet als een zgn. valutamandje, bestaande uit een bepaalde hoeveelheid van de deelnemende nationale munten en ten opzichte waarvan voor elke deelnemende valuta een spilkoers is vastgesteld. Weging vindt plaats op grond van het gemiddelde van het bruto nationaal produkt en de handel binnen de EG van elke lidstaat over een periode van vijf jaar (1969-73), terwijl tevens rekening wordt gehouden met het aandeel van het betrokken land in het systeem van monetaire bijstand op korte termijn tussen de centrale banken van de Gemeenschap. De tegenwaarde in nationale munt wordt dagelijks door de Europese Commissie bepaald op grond van de marktkoersen te Brussel van elk van de geldsoorten welke zijn opgenomen in het standaardvalutapakket. Herziening van het mandje (basket) is voorzien indien het gewicht van een valuta met (ten minste) 25 % is gewijzigd.

Een beginvoorraad Ecu’s werd gecreëerd door het reeds bestaande Europese Fonds voor Monetaire Samenwerking (EFMS) tegen deponering van 20 % van de goud- en dollarreserves der deelnemende centrale banken gedurende een overgangsperiode van twee jaar door middel van telkens verlengbare driemaandelijkse swaptransacties; de onderhavige → swaps vervallen in het begin van ieder kwartaal. De Ecu’s zijn beschikbaar voor onderlinge verrekeningen van b.v. interventiesaldi tussen de deelnemers aan het stelsel. Periodiek zullen aanpassingen plaatsvinden, opdat elke centrale bank een deposito van ten minste 20 % van haar reserves bij het Fonds aanhoudt. Het door de eerste overdracht van goud en dollars gecreëerde Ecu-bestand bedroeg Ecu 23,5 mrd.; het gaf een forse groei te zien dank zij het gekozen swapsysteem, waarbij de sterk opgelopen goudprijs door de geregelde herwaardering kon gaan doorwerken in de Ecu-circulatie. Na vernieuwing van de swapovereenkomst in jan. 1980 was het Ecu-bestand al opgelopen tot bijna Ecu 33 mrd. Koers van de Ecu op 6.4.1981 bedroeg f 2,81 of BF 41,55.

< >