NBW

Redactie P.C. Molhuysen en PJ. Blok (1914)

Gepubliceerd op 06-05-2022

Noordhoff, popko

betekenis & definitie

NOORDHOFF (Popko), boekhandelaar en uitgever te Groningen, waar hij 11 Aug. 1833 geb. werden 12Sept. 1903 overleed. Na tot zijn 18de jaar de latijnsche school zijner geboortestad bezocht te hebben, ontving hij zijn opleiding voor den boekhandel eerst in de zaak van M. Smit, vervolgens in die van W. van Boekeren, beide te Groningen; daarna was hij nog een jaar werkzaam bij A.E.C. van Someren te Zutphen. In 1858 vestigde hij een eigen zaak in zijn geboorteplaats, naast de hier toen sinds lang bestaande firma's van Schierbeek, Scholtens, Smit, Wolters e.a. De eerste jaren alleen als debitant werkzaam, trad hij later ook als uitgever op. In 1862 werd zijn boekhandelaanzienlijk uitgebreid door 't overnemen van de debietzaak en den duitschen boekhandel van K. de Waard. In 1872 ging Noordhoff een vennootschap aan met S.M. Smit, welke firma tot 1888 den naam droeg van Noordhoff&Smit.In laatstgenoemd jaar droeg Smit zijn aandeel aan Noordhoff over, die nu alleen onderzijn eigen naam de zaken voortzette. Vooral op theologisch en onderwijsgebied heeft N. een groot aantal boeken het licht doen zien en meer en meer verwierf de naam zijner zaak een goeden klank. Bij de viering van zijn 40-jarig jubilé in 1898 werd den ijverigen en bekwamen man uit alle oorden van het land een welverdiende hulde gebracht.

Noordhoff was getrouwd, sedert 1863, met Caroline Louise Brugsma, dochter van den bekenden directeur der Gron. kweekschool voor onderwijzers (I kol. 490). Tal van jaren was hij bestuurslid van de Vereeniging ter bevordering van de belangen des boekhandels, voorts lid van vele andere vereenigingen den nederl. boekhandel betreffende. Ook in ander opzicht nam hij een werkzaam aandeel in het maatschappelijk leven van de stad zijner inwoning.

Na zijn dood werd de door hem gestichte zaak omgezet in de Naamlooze Vennootschap: Erven P.Noordhoff, waarvan zijn zoon Jacob Noordhoff directeur werd. Uit den rijken fondscatalogus der firma stippen wij aan de tijdschriften: Het Schoolblad', De Nieuwe Financier en Kapitalist, het Paedagogisch Tijdschrift; het Tijdschrift voor Geschiedenis, Landen Volkenkunde; het Tijdschrift voor Onderwijs in Handenarbeid; het Tijdschrift ter bevordering van de studie der Paedagogiek en De Drie Talen. Verder van Oss' Effectenboek en Het Paleis van Justitie. Op godgeleerd gebied het van J. Oomkens overgenomen tijdschrift Waarheid in Liefde en de werken van de professoren Hofstede de Groot, Lamers, van Bell,Meyboom, van Toorenenbergen,Blaauw e.a. Eindelijk op onderwijsgebied de schoolboeken van Aitton, van Ankum, Baas, Bakker en Deelstra, Blink, de Boer, de Bont, Bruins, Vitus, Bruinsma, Goeverneur, Heukels,Huizinga,Kan enSchröder,Pluim,de Raaf,Roorda, Spruyt, Scholten en Van Zanten, Uildriks, Valkhoff, Veenstra, Wisselink,Zijlstra enz.

Zie: Nieuwsbl. Boekh. 1898, 414 en 428, en Eigen Haard 1898, 550, met portr.

Zuidema

< >