HAECK (Pieter). Uit de familie Haeck, eerst te Dordrecht, later lange jaren in de Middelburgsche regeering werd Pieter Haeck, geb. te Middelburg als zoon van Cornelis Pietersz. (burgemeester van Middelburg, 1524, 38, 40 en 43) en Jvr. Cornelia van Boschhuizen, docht. van Willem enElysabeth Coppiers van Calslage. In 1535kwartiermeester,tresorierin 1550,schepen in 1551,52; benoemd door Keizer Karel tot baljuw der stad Middelburg kwam hij in dienst 1 Jan. 1553. Er werd £ 6 betaald aan ‘zes hellebaerdiers die achter den baeliou deser stede gegaen hebben omme te helpen mit den baeliou te beletten zekere commotie ende uploop die dagelixs geschiede tusschen den borgers van de stadt ende Spaengaerden alsoe den Spaengaerden dagelix hem vervorderen te goene binnen deser stede met gelade buschen ende bogen’. Zij dienden 20 dagen tegen een loon van 12 gr. per dag, 1557. Op den bruiloft van zijne dochter, 1563, waarschijnlijk Isabeau,dieJacob v.d. Merschen trouwde, krijgt hij van de stad een aam rijnwijn (Middelb. stadsrekeningen). Hij zegelt 13 Jan. 1552 als schepen v. Mid. met: gevierendeeld 1 en 4 drie (2, 1) honden- of leeuwenkoppen (maar andere koppen dan Smallegange aangeeft als kemelskoppen) (Haeck) 2 en 3 van vair (van Boschhuizen) C. hond of leeuw uit komende. In 1563 en 2 volgende jaren verscheen hij in de vergadering der Staten van Walcheren aangezien hij 13 Oct. 1562 door den Prins van Oranje gecommitteerd werd tot het opnemen en sluiten der rekening. Hij wordt ter zelfder tijd Eerste Edele van Zeeland genoemd en stond aldus gelijk met zijn zwager Quinten Weytsen, die bij acte van 14 Juli 1561 door den prins van Oranje als garde noble van Prins Willem, heer van St. Maartensdijk ‘gecommitteerd was om dezen apparensten Edelman van Zeeland’ na den dood van Maximiliaan van Bourgondië en in plaats van dezen te representeeren. Zijn vrouw Johanna Weytsen overleed vóór 1567.
Van zijn kinderen zijn ons bekend: 1o. Cornelis Haeck secretaris van Middelburg van 1 Aug. 1574 - 1 Aug. 1576. Hij volgde zijn schoonvader Mr. Adriaan Cornelisz. van Campen op, wiens dochter Francijntje als weduwe van Cornelis Haeck in de stadsrekening van 1579 voorkomt; 2o. Pieter Haeck, trouwde Johanna van Erpen, die eerst in Antwerpen woonden, maar 29 Dec. 1585 met attestatie van die plaats te Middelburg kwamen, en van welk echtpaar 1 Sept. 1589 ald. een zoon Johannes werd gedoopt; 3o. Mr. Jan H aeck, die in 1572 bij Haarlem sneuvelde; 4o. eendochterCatharin a Haeck, overl. te Middelburgongeh. 6Dec. 1626; 5o. Isabeau Haeck geh. metJacob Jansz. van der Merschen,schepenvan Middelburg, lid van het stadsbestuur van 1575-1578, toen hij overleed, en wiens moeder Juffr. Spiering was.
Petrus Haeck nam een levendig aandeel aan den opstand en werd dientengevolge door burgemeester en schepenen gebannen uit de grafelijkheid van Holland, Zeeland en Friesland (6 Oct. 1567), welk vonnis in Febr. 1568 (stijl van Holland) door den Hertog van Alva werd bekrachtigd. Hij werd genoemd medeplichtige aan den aanslag van Jan van Marnix, heer van Toulouse, vriend van Oranje, aan wien de aanslag op Walcheren was opgedragen. Haeck had het bevel over 3 schepen, waarmede hij tot voor Rammekens voer. Doch de overheid van Middelburg, door Jacob Jansz. van der Merschen gedwongen tot onredelijke dingen, wilde de sleutels der stad niet afgeven om Haak in te laten en deze werd dus gedwongen de Schelde weder op te zeilen tot Oosterweel in de nabijheid van Antwerpen en daar zijn volk te ontschepen, 5 Mei 1567. Haeck heeft niet mogen beleven Middelburg in handen van den Prins te zien; 7 Febr. 1574 wordt hij ‘aflijvig’ genoemd.
Zie:Wagenaar, Vader!. Hist. VI, 223; Nagtglas, Levensberichten van Zeeuwen I, 317; Stadsrekening. Middelburg, Archief Middelb.
de Waal