HINDELOPEN, DE LAATste, in rang, onder de elf Steden van Friesland, legt in het Zuidelijk gedeelte van dat Gewest, aan de Zuiderzee, tusschen Stavoren en Workum. Haaren naam, wil men, zou zij ontleend hebben van de Diergaarde, welke, van ouds, de Friesche Koningen, toen dezelve hun verblijf hielden te Stavoren, gehad hebben op den grond, op welken thans de Stad legt, en waar in, onder ander Vee, ook Hinden zouden bevaard zijn geworden. Van hooge Oudheid moet voorzeker deeze Stad weezen, indien ’t waarheid zij, dat dezelve, naa alvoorens, verscheiden maalen, ten doel gestaan te hebben aan de uitplonderingen en brandstigtingen der alvernielende Normannen, in den Jaare 1255 tot eene Stad verheeven, en door den Potestaat en de Staaten van ’t Gewest met verscheiden Vrijheden en Voorregten is begiftigd.
Aanzienlijke Gebouwen vindt men in deeze Stad niet. Alleenlijk pronkt de Kerk der Hervormden met eenen niet ongevalligen hoogen Toren. Door twee Leeraars wordt in deeze Kerk de dienst waargenomen. Zints eene scheuring, voor ongeveer veertig jaaren onder de Doopsgezinden voorgevallen, hebben dezelve hier twee Gemeenten, ieder van welke door éénen Leeraar wordt bediend. Voorts zijn de Burgerhuizen meestal eenzelvig en van gelijke hoogte: zo dat men van buiten de Plaats naderende, daar omtrent weinig onderscheids gewaar wordt. Koophandel gaat ’er niet om, welke eenigen naam mag hebben; de meeste inwooners zijn Schippers of Bootsgezellen, welke des Zomers op de Oostzee en Noorwegen vaaren, met zekere groote Schepen, Fluiten genaamd, en den Winter onder hun gezin aan Land doorbrengen. ’t Geen deeze Stad der opmerkinge waardig maakt, is, dat de Oude Friesche Landtaal, hier en in ’t nabuurig Dorp Molquerum, zuiverder dan elders in ’t geheele Gewest, gesproken wordt: zodat de inwooners van andere Steden en Oorden van Friesland dikmaals moeite hebben, om de Hindelopers, in hunne taale onder elkander spreekende, in alles te verstaan.
Bij deeze bijzonderheid koomt nog hunne Kleedij, vooral die der Vrouwen, welke, vooral het hoofddekzel, van die der overige Friezen zeer aanmerkelijk verschilt. De Regeering der Stad bestaat uit vijf Burgemeesteren, wien een Sekretaris is toegevoegd, en zeven Vroedschappen.