Alle weggebruikers moeten rechtshouden; snelverkeer en verkeer van rechts heeft voorrang; men moet stoppen voor een rood verkeerslicht; voetgangers hebben voorrang op zebrapaden
Dat zijn enkele van de tientallen verkeersregels, die iedereen dient te kennen en die ervoor zorgen, dat het moderne verkeer niet in een komplete chaos ontaardt.
Toen de wegen nog verlaten in het land lagen en de verschijning van een ‘automobiel’ nog tot de zeldzaamheden behoorde, was het nog niet nodig strenge verkeersregels uit te vaardigen. Maar straten en wegen zijn steeds voller geworden; het wagenpark heeft reusachtige afmetingen aangenomen en de verkeersdrukte van onze tijd heeft alle verwachtingen overtroffen. Als gevolg daarvan is het aantal en de strengheid van de verkeersregels eveneens gegroeid. Overtreders ervan stellen zichzelf en anderen niet alleen aan levensgevaar bloot maar lopen ook kans forse straffen te krijgen.
De Nederlandse verkeersregels zijn opgenomen in de Wegenverkeerswet en in het Wegenverkeersreglement.
Ze worden voortdurend uitgebreid en aangepast aan de eisen van het groeiende verkeer. Wie een rijbewijs wil hebben, moet bij het theoretische rijexamen laten blijken, dat hij de verkeersregels tot in details beheerst. Tijdens het praktische rijexamen moet hij die regels bovendien in praktijk kunnen brengen. Maar het is voor alle weggebruikers bijzonder nuttig op de hoogte te zijn van de belangrijkste verkeersregels. Op heel veel Nederlandse scholen worden tegenwoordig dan ook verkeerslessen gegeven, die de Nederlandse jeugd reeds van jongsaf aan vertrouwd maken met de code van de weg. Die code bestaat in grote lijnen uit twee gedeelten: kennis van de verschillende verkeersborden en -tekens en kennis van de regels voor bepaalde situaties, zoals voorrang op kruispunten enz.