In de Gele Zee ligt een Oostaziatische landtong, die bekend staat als het Koreaans schiereiland. Het grootste gedeelte van dit bergachtige schiereiland wordt in beslag genomen door een ruim 1250 jaar oud land: Korea.
In 1948 werd Korea verdeeld in een noordelijke en een zuidelijke helft; menselijkerwijs gesproken is dit echter een verdeling, die niet eeuwig kan zijn.Op een grote kaart van Azië lijkt Korea maar betrekkelijk klein. De oppervlakte van het land is echter even groot als half Frankrijk maar het is veel dichter bevolkt. Korea heeft ongeveer 37.000.000 inwoners, waarvan het grootste gedeelte in Zuid-Korea woont - hoewel dit deel van het land kleiner is dan Noord-Korea.
De meeste Koreanen zijn landbouwers, vooral in het zuidelijke gedeelte van het land. In Noord-Korea liggen de belangrijkste mijnstreken van het schiereiland; hier wordt vooral veel ijzererts en steenkool naar dé oppervlakte gebracht.
Tweeduizend jaar geleden bezaten de Koreanen een hoogstaande cultuur; zij waren een van de eersten, die het schrift leerden kennen. Koreanen noemen hun eigen land ‘Chosen’, hetgeen ‘Land van de Morgenstilte’ betekent. De moderne tijd is voor Korea echter bepaald geen kalme tijd geweest. Eerst werd het door de Chinezen, later door de Japanners veroverd en geregeerd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog moest het verslagen Japan Korea uit handen geven. In 1948 hadden de eindelijk weer vrije Koreanen een goede basis gelegd voor de wederopbouw van hun land.
Communistisch gezinde opstandelingen in het noorden stichtten toen echter een afzonderlijke regering, zodat alleen Zuid-Korea als ‘vrij land’ overbleef. In 1950 trachtten de communistische Noord-Koreanen Zuid-Korea te veroveren. De Verenigde Naties zonden onmiddellijk troepen (o.a. Nederlandse) om die aanval te keren. Dat had tot gevolg, dat communistisch China de Noord-Koreanen te hulp schoot. De heen en weer golvende strijd, die tenslotte onbeslist bleef, richtte grote verwoestingen aan en kostte aan tienduizenden Koreanen, Amerikanen, Engelsen, Turken, Australiërs, Nieuw-Zeelanders en Nederlanders het leven.
De vrede die tenslotte gesloten werd, verdeelde het land in een noordelijke (communistische) en een zuidelijke staat. De hoofdstad van Noord-Korea is Pjongyang; die van Zuid-Korea Seoel.
Met behulp van buitenlandse hulp is Zuid-Korea op het ogenblik in een snel tempo bezig met zijn wederopbouw en met een industrialisatieprogramma, dat welvaart zal moeten brengen aan zijn miljoenen bewoners.