Guatemala is een onafhankelijke republiek in Midden-Amerika. Ze telt bijna 4 miljoen inwoners, wordt begrensd door Mexico, Honduras, de Caraïbische Zee en de Grote Oceaan en leeft voornamelijk van de landbouw.
Guatemala is bijna drie eeuwen lang een Spaanse kolonie geweest. Spaans is er dan ook nog steeds de spreektaal en de bevolking bestaat voor de helft uit afstammelingen van Spaanse kolonisten. De rest van de bevolking wordt gevormd door Indianen; afstammelingen van de befaamde Maya’s, die hier eeuwen geleden een machtig Indianenrijk stichtten.De hogergelegen gebieden van het land zijn het dichtst bevolkt. Op de lagergelegen hellingen van dit hoogland wonen de afstammelingen van de Spaanse kolonisten (die overigens heel vaak Indiaans bloed in de aderen hebben); hogerop wonen de zuivere Indianen, die zich voornamelijk bezighouden met de verbouw van aardappelen en maïs en met het hoeden van hun schapen. In het laagland, dat zich van de bergrug in het oosten (de Sierra Madre) uitstrekt naar de kust van de Caraïbische Zee, liggen de grote bananenplantages van het land. Bovendien is dit gebied overdekt met bossen, waarin Indianen ‘chicle’ verzamelen; een stof, die gebruikt wordt voor het maken van kauwgum.
Behalve uit bananen bestaat de export van Guatemala voor 70% uit koffie, die verbouwd wordt op grote plantages in de lagere gedeelten van de Sierra Madre. Andere exportprodukten zijn katoen, chicle, cacao, vruchtenessence en de produkten van de mijnbouw: goud, zilver, lood, zink, koper, chroom en zwavel. Landbouwprodukten, die voornamelijk voor inlands gebruik bestemd worden, zijn maïs, bonen, rijst, tarwe, suikerriet, tabak, aardappelen, fruit en groenten. Tweederde van de oppervlakte van het land is bedekt met bos, waaruit waardevolle houtsoorten verzameld worden. De hoofdstad van het land heet eveneens Guatemala.