Gouden horizon encyclopedie

Dr. B.M. Parker (1959)

Gepubliceerd op 07-10-2024

GEOLOGIE

betekenis & definitie

Waaruit bestaat de aarde? Door welke oorzaken ziet ze er uit zoals we ze kennen? De geologie is de wetenschap die op vragen van dit soort antwoord probeert te geven. Mineralen, gesteenten, fossielen, aardbevingen, vulkanen en grotten zijn enkele van de zaken, die de belangstelling van de geologie genieten.

Andere zijn de strijd tussen water en land, de vorming van gebergten en de wijze, waarop wind en water die gebergten weer afbreken. De aarde is opgebouwd uit gesteenten van allerlei soort. Op sommige plaatsen liggen die steensoorten in keurige lagen opgestapeld, als de bladen van een boek. Geologen lezen die reusachtige, stenen bladzijden zoals wij die van een boek lezen en ze komen op die manier heel wat te weten over zulke uiteenlopende zaken als klimaatsveranderingen in het verleden; eeuwenoude lavastromen en overwinningen van het land op het water. Fossielen, die in de steenlagen bewaard bleven, verlevendigen en verduidelijken het verhaal van de aarde - zoals in een hoek foto’s en tekeningen dat doen. De geologie is een zeer omvangrijke wetenschap en daarom is ze verdeeld in talrijke onderdelen.

Elk van die geologische vakken heeft een eigen naam. De geleerde die zich speciaal bezig houdt met levende wezens uit het verre verleden, wordt paleontoloog genoemd; als hij zich interesseert voor mineralen noemen we hem een mineraloog; als hij zich specialiseert op gesteenten is hij een petrograaf of een petroloog en als hij zich toelegt op aard- . bevingen spreken we van een seismoloog. Zo zijn er tientallen specialisten.1. STOLLINGSGESTEENTE wordt in de diepte door langzame afkoeling uit zeer heet magma gevormd of ontstaat uit vloeibare lava.
2. SEDIMENTGESTEENTE ontstaat op plaatsen, waar wind of water, grind, zand of slib afzetten.
3. METAMORFE GESTEENTEN zijn gesteenten, die door hitte, druk of chemicaliën van structuur zijn veranderd.

De ontdekkingen van de geologie zijn dikwijls ook voor ons dagelijks leven zeer belangrijk. Ze kunnen betrekking hebben op nieuwe oliebronnen; op het voorkómen van overstromingen ; op het waarschuwen tegen aardbevingen en op het bouwen van dammen en tunnels - om uit vele slechts een paar voorbeelden te noemen.

< >