Duizenden jaren geleden stond een van onze vroegste voorouders voor de noodzaak een beek over te steken. Het was koud en hij had geen zin om door het water te waden.
Tenslotte zag hij op de oever een dode boom, die naar de waterkant overhelde. Met zijn stenen bijl begon de man de stam van die boom te bewerken . . . tot de dode reus tenslotte krakend neerstortte met zijn kruin op de andere oever. Voor het eerst in de geschiedenis had de mens een ‘brug’ geslagen !Dit verhaal is natuurlijk verzonnen. Maar het is praktisch zeker, dat de eerste, door mensenhanden gemaakte brug een boomstam was. . . al zal niemand dat ooit kunnen bewijzen, omdat de mens al bruggen maakte lang voordat hij in staat was te schrijven. Tegenwoordig zijn we in staat talloze soorten bruggen te bouwen. Sommige ervan zijn vaste bruggen; sommige zijn beweegbaar, zodat ze door schepen gepasseerd kunnen worden. Het is ook mogelijk een brug te bouwen, die de eigenschappen van een vaste brug combineert met die van een beweegbare. De meeste worden tegenwoordig gemaakt van steen, beton, staal of aluminium: oersterke materialen, die het mogelijk maken brede rivieren te overspannen zonder al te veel pijlers in het water te plaatsen en op die manier de scheepvaart te hinderen.
De bouw van zo’n moderne brug moet zeer zorgvuldig voorbereid en berekend worden. De brug moet de lasten kunnen dragen, die straks over haar dek zullen rijden; ze moet bestand zijn tegen de bewegingen, die door de wind veroorzaakt worden; ze moet berekend zijn op het feit dat bepaalde materialen bij warm weer uitzetten en bij koud weer weer krimpen. De machtigste bruggen van de wereld zijn meestal hangbruggen. De grootste ervan is de beroemde Golden Gate Bridge bij San Francisco, die van de ene toren naar de andere 1281 meter lang is. Beide torens, die gebouwd zijn op een fundering van rotssteen, zijn 228½ m. hoog.
Ook Nederland, met zijn talloze kanalen en rivieren, heeft vele honderden ophaal-, hef-, hoog- en draaibruggen. De meeste zijn echter betrekkelijk klein; de grootste zijn de twee Moerdijkbruggen en de Waalbrug bij Nijmegen.
Behalve door hun lengte en grootte kunnen bruggen ook om andere reden beroemd zijn. Dat is bv. het geval met de ‘ Brug der Zuchten’ in Venetië: een gesloten brug over een van de beroemde kanalen, waarlangs vroeger de ter dood veroordeelden naar het schavot werden gebracht. Over de geschiedenis van zulke bruggen (er zijn er vele in de wereld) zou een boek afzonderlijk te schrijven zijn.