of Oregon
1) de grootste van alle zich in den Grooten Oceaan ontlastende rivieren van Noord-Amerika, omvat een stroomgebied van 18—19,000 vierk. mijlen, waartoe de beide n.-amerik. territoriên Oregon en Washington, zoomede het oostelijk gedeelte van Britsch-Columbia behooren; de C. neemt de rivieren Clarke, Lewis, Fall en Willamette in zich op, en valt na eenen loop van ruim 260 mijlen bij Astoria in den Grooten Oceaan.
2) Columbia, of Oregon, territoor der n.-amerik. Unie, aan den Grooten Oceaan, doorstroomd door de rivier C.; zie OREGON.
3) de sedert 1831 in de drie zelfstandige republieken Nieuw-Granada, Venezuela en Ecuador gesplitste zuid-amerikannsche bondstaat C. omvatte het voormalige spaansche onderkoningrijk Nieuw-Granada, en het generaal-capitanaat Caracas of Venezuela, besloeg 88,000 vierk? mijlen, en telde omstr. 3 millioen bewoners. Sedert de outdekking van het land door Columhus, die hier op de noordoostkust in 1498 het eerst den voet zette op Amerika's vasteland, was C. onder het oppergezag gebleven van de Spanjaarden, die ook hier, gelijk in al de overige gedeelten van spaansch Amerika, al het drukkende deden voelen van hun koloniaal regeringsstelsel. Nadat de misnoegdheid der bevolking door onverstandige maatregelen der spaansche onderkoningen lang was geprikkeld, in plaats van die te sussen, brak 1810 in Venezuela den openharen opstand uit onder de leiding van Bolivar, die wel door de Spanjaarden ten deele onderdrukt werd, hetgeen echter niet belette, dat de oorlog schier aanhoudend bleef voortduren tot 1819, toen Bolivar’s overwinning bij Boyaca (7 Aug.) voorgoed aan de overheersching van Spanje een eind maakte; 17 Dcc. 1819 werd de nieuwe onafhankelijke republiek C. gevormd, 12 Julij 1821 werd de constitutie geproclameerd, weldra werd de republiek C. door de meeste gouvernementen van europ. handeldrijvende natiën erkend, en de Spanjaarden ontruimden 1 Dec. 1823 voor goed het grondgebied der republiek met de overgave van Puerto-Cabello. Niet lang echter was de levensduur der republiek C. Twee partijen (de militair-gezag willende, met Bolivar aan bet hoofd, en de rcpublikeinsche, onder de leiding van Santander) stonden scherp tegenover elkander. In Sept. 1828 brak te Bogota een bloedige opstand uit; en Venezuela, door Paez opgeruid, scheurde zich het eerst los van de republiek C., en verklaarde zich onafhankelijk. Een ander gedeelte, het voormalige generaal-capitanaat Quito, volgde dat voorbeeld, en constitueerde zich 11 Sept. 1830 als onafhankelijke republiek Ecuador; en het nog overblijvende gedeelte der republiek C. constitueerde zich op liet congres te Bogota 21 Nov. 1830 als onafhankelijke republiek Nieuw-Granada. Vergelijk het art. BOLIVAR.
4) bondsdistrict der Vereenigde Staten van Noord-Amerika, tusschen Virginia en Maryland, aan weerszijden van den Potomac, behoort tot geen der n.-amerik. Unie-staten, is 100 engl. vierk. mijlen groot, gesplitst in twee graafschappen (Alexandria en Washington), en bevolkt met 50,000 zielen. In dit distr. dat regtstreeks onder het algemeen bestuur derünie staat,ligt de bondsstad Washington.
5). Zie BRITSCH-COLUMBIA.
6) hoofdslad van den n.-amerik. staat Zuid-Carolina, aan den Congaree; 8000 inw. en aanzienlijk handelsverkeer.—.7) stad in Pennsylvanië, graafschap Lancaster, aan den Susquehannah; 6000 inw.; stapelplaats voor timmerhout.
8) plaats in Tennessee, graafschap Maury, op den linker-oever der Duck-rivier; 3000 inw.
9) universiteit-stad in den staat Missoury, graafschap Boone.