Door veranderingen in de wijze van registratie en de definitie van het begrip werkloosheid zijn werkloosheidscijfers voor verschillende jaren moeilijk vergelijkbaar. Het officiële werkloosheidscijfer van het CBS was voor de provincie Groningen in 1997 10% (Nederland 6%).
Op basis van het aantal ingeschrevenen bij de arbeidsbureaus komen we bijna op het dubbele percentage uit (ong. 43.000 personen). Daarnaast is er nog een aanzienlijke verborgen werkloosheid. In de stad Groningen is de werkloosheid het hoogst, bijna 25%. Doordat afgestudeerden die geen baan kunnen vinden eerst in de stad blijven wonen, is het gemiddelde opleidingsniveau van de werklozen er een van de hoogste van Nederland. Ook in Oost-Groningen kennen veel gemeenten een hoge werkloosheid, maar dan vooral van lager opgeleiden. De werkloosheid is het laagst in de forenzengemeenten rondom de stad.
Na WOII is de werkloosheid in Groningen altijd hoger geweest dan landelijk. In 1960 was het percentage voor Groningen drie en voor Nederland één. In de jaren daarna steeg de werkloosheid sterk en pas de laatste jaren treedt weer een aanzienlijke daling op. Opvallend is dat in de crisisjaren voor won het werkloosheidspercentage in de provincie Groningen met 14 (19.000 personen) lager was dan landelijk (16).