Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Waagstraat

betekenis & definitie

De Waagstraat in de stad Groningen werd door oorlogshandelingen in 1945 zo goed als geheel vernietigd. Alleen het historische Goudkantoor bleef bewaard.

Een in 1952 aangenomen plan voor de Grote Markt e.o., ontwikkeld onder supervisie Van Tijen, Van Boven en Van der Steur, vormt de stedenbouwkundige basis voor het gemeentelijke administratiegebouw uit 1959-1962 naar een ontwerp van J.J.M. Vegter, een groot bouwblok dat door middel van een luchtbrug met het stadhuis verbonden is. Het Plan van Aanpak Binnenstad (1989) spreekt zich echter uit voor een levendig stadshart. Ruim drie decennia na de bouw werd het stedenbouwkundig disfunctionerende ‘nieuwe stadhuis’ gesloopt. In 1991 werd een meervoudige opdracht uitgeschreven onder Jo Coenen, Gunnar Daan, Adolfo Natalini en Koen van Velsen. De vakjury wees het ontwerp van Daan als het beste aan, de stad-Groninger bevolking, die zich door middel van een enquête over de voorstellen kon uitspreken, koos het ontwerp van Natalini, waarna het gemeentebestuur besloot deze Italiaanse architect voor het Waagstraat-project aan te trekken.

Natalini’s plan herintroduceerde een stedelijk weefsel van straten en een plein, en schiep een beeld van het verleden zonder een zuivere reconstructie te zijn. Het Waagstraatproject vormde het sluitstuk van de operatie ‘Binnenstad Beter’, de revitalisatie van het stadscentrum, waarvan ook een nieuwe bestrating deel uitmaakte. Met de manifestatie A Star is Born in 1996 werd de operatie afgesloten.

< >