Nieuwe Groninger Encyclopedie

P. Brood, A.H. Huussen en J. van der Kooi (1999)

Gepubliceerd op 20-09-2021

Uffen, jan siebo

betekenis & definitie

(Noordlaren 1942)

Schrijver, dichter. Studeerde Nederlands in Groningen en werd in die tijd al aangezet tot het schrijven in het Gronings. Hij werd docent Nederlands aan de pedagogische academie in Groningen. Tijdens zijn lessen besteedde Uffen aandacht aan het Gronings; hij gaf ook cursussen op dit gebied.

Al vroeg werden enkele gedichten van hem gepubliceerd in tijdschriften als Twijspaalk (1965) en Maandblad Groningen. Hij leverde aan verschillende uitgaven, ook voor kinderen, een bijdrage. Met de komst van het tijdschrift Krödde (1982) werd hij actiever. Heel regelmatig werden bijdragen van hem opgenomen. Ook Toal en Taiken (eveneens sinds 1982) nam regelmatig werk van hem op. Naast gedichten schreef hij ook korte verhalen.

Voor Radio Noord las hij ze regelmatig voor in Groningstalige programma’s. In Tool en Talken (rubriek ‘Hai, hai; verhoalen van dou en van nou’) en Krödde werden vele daarvan gepubliceerd. Drie verhalen werden bewerkt om - in het Nederlands - te worden gebruikt binnen de alfabetisering.

Verhalen en gedichten werden in 1989 gebundeld in Dè, in 1992 gevolgd door Oere oere; verhoalen van dou en nou (als begunstigersgeschenk van de Stichting ’t Grunneger Bouk). In 1997 verscheen de bundel Groot en klaain laid met gedichten, vertalingen en liedteksten. Samen met Peter Visser werd in 1999 de uitgave Ales oet laifde geproduceerd als ‘boekenweekgeschenk’ in het kader van de Groninger Boekendagen in de bibliotheken. Met grote regelmaat was Uffen op pad om voor te lezen uit eigen werk. Eind jaren ’90 had hij een column in het Nieuwsblad van het Noorden. In de loop van de tijd legde Uffen zich meer toe op het maken van liedteksten.

Behalve het maken van eigen teksten vertaalde hij onder meer werk van Kurt Weil, Bertolt Brecht, Jacques Brel, Jacques Prévert, Annie M.G. Schmidt en Franz Schubert (Die Winterreise). Voor zijn gehele oeuvre werd hem de Literaire Prijs 1990 van de Stichting ’t Grunneger Bouk toegekend. Hoewel geboren en getogen in het Gorecht, schrijft Uffen in het Oldambtsters, de taal van zijn ouders.

< >