Op 10 april 1887 opgericht als voetbal- en cricketclub door leerlingen van het Stedelijk Gymnasium (het huidige Praedinius Gymnasium) te Groningen. Het is de meest gelauwerde voetbalclub van Noord-Nederland.
Zo werd Be Quick in 1920 als tot dusver enige noordelijke club landskampioen. Dit historische feit kreeg op 6 juni zijn beslag, toen het Rotterdamse VOC op het veld tegenover Villa Gelria aan de Hereweg met 4-0 werd verslagen. Meer dan 10.000 mensen waren hiervan getuige. De samenstelling van dit gevierde elftal was als volgt: doel: Deck de Ruyter Zijlker; achter: Harry Rodermond en Hans Tetzner; midden: Siebolt Sissingh, Evert van Linge en Herman Legger; voor: Max Tetzner, Rieks de Haas, Jaap Bulder, Appie Groen en Evert-Jan Bulder. Op doelman De Ruyter Zijlker na haalden allen het Nederlands elftal. Be Quick mocht zich in de jaren na de landstitel hofleverancier van Oranje noemen. Doelman De Ruyter Zijlker zou ongetwijfeld ook international zijn geworden als hij niet in 1922 was geëmigreerd naar de Verenigde Staten.Tot aan 1954 gold de Good Old, zoals de club ook wel genoemd wordt, als het boegbeeld van het noordelijke voetbal. Hoewel Be Quick bekend stond als een club voor de betere stand, oefende het ook altijd veel aantrekkingskracht uit op het ‘gewone volk’; er kwam door de jaren heen altijd veel publiek naar de Esserberg, waar de club sinds 1921 haar domicilie heeft.
Bij de invoering van het betaalde voetbal in Nederland begon Be Quick haar grandeur langzaam maar zeker te verliezen. Dat had mede te maken met de tweespalt binnen de roodgele gelederen in 1954. Die onderlinge verdeeldheid bleek geen goede basis voor een succesvolle ontwikkeling als profclub. Even was er hoop op betere tijden toen in 1960 het kampioenschap van de tweede divisie werd behaald, maar de definitieve sprong naar de eredivisie bleef uit. In 1964 moest Be Quick berooid en wel het loodje leggen in het betaalde voetbal en werd GVAV, later opgegaan in FC Groningen, de nieuwe vaandeldrager van het stad-Groninger voetbal.
[Heuvelman]
Lit.: D. Osinga e.a., Honderd jaar Be Quick: 1887 16 april 1987 (Groningen 1987); Gedenkboek der Gron. Cricket- en Voetbalvereen. ‘Be Quick’, 1927-1937 (Groningen 1937).