Dobbe
v. (-n), (gew.) 1. waterkom in het land ; uitgeveend turfgat, veenkuil; wed ; 2. ringdijk op kwelderlanden of schorren: 3. hoop, stapel.
Van Dale Uitgevers (1950)
v. (-n), (gew.) 1. waterkom in het land ; uitgeveend turfgat, veenkuil; wed ; 2. ringdijk op kwelderlanden of schorren: 3. hoop, stapel.
Meertens Instituut (2020)
Waarschijnlijk afgeleid van een tweestammige Germaanse diet-naam waarvan het tweede lid met -b begon (zie voor Diet- 'volk' bij diet-).
Grasduin in meer dan 507 woordenboeken en encyclopedieën. Krijg toegang tot maar liefst 2.316.291 begrippen, 37.599 spreekwoorden en 78.030 synoniemen.
Word nu vriend van Ensie!
Meindert Schroor PhH (2016)
1. Poel, gegraven of natuurlijke kuil, voor verzameling van (regen)water. Dobben komen in Fryslân voor in buitendijks gebied, waar ze dienen als drinkplaats voor vee. Ze zijn omgeven met een kade om overstroming met zeewater tegen te gaan. Door de hoogte dienen ze ook als vluchtplaats bij overstromingen. Op terpen vorm(d)en dobben een gegraven kom,...
Oosthoek (1984)
kleine, min of meer ronde laagte, vaak met veen of water gevuld. Dobben komen algemeen voor in het dekzandlandschap van Noord-Nederland. Soms zijn zij omgeven door een lage wal. Een deel van de dobben dankt zijn ontstaan aan de vorstwerking van de laatste ijstijd; er is dan sprake van zgn. pingoruïnes (ingezakte vorstheuvels). Vroeger, en soms...
Kon. Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (1982)
Komvormige uitholling met een bodem van klei, omringd door een kleikade voor het verzamelen en bewaren van zoet water in een buitendijks gelegen gebied. Het binnen de kade gevallen regenwater verzamelt zich in de kuil en blijft daar zoet omdat de kleibodem het zoute buitenwater niet doorlaat en het zoete water niet kan wegzakken. Dobbes werden eert...
Pieter Scheen (1980)
Dirk Abraham Antonie Willem; geb. Den Haag 2 februari 1880, overl. Beets (N.H.) 14 april 1941. Woonde en werkte in Den Haag tot 1908, Hoorn 1908-1909, Den Haag 1909, daarna in Hoorn. Tekenleraar aan de R.H.B.S. te Hoorn; tekenaar en amateurschilder.Scheen 1969.
Dr. Johannes van der Schaar (1964)
m Voornamelijk Fri. naam. Waarschijnlijk van een tweestammige Germ. diet-naam (zie voor Diet- ‘volk': diet-), waarvan het tweede element met -b begon.
Prof. Dr. J.H. Brouwer (1958)
a. gegraven kuil in het land voor het verzamelen en bewaren van regenwater, vroeger ook in de terpen. D. op de kwelder is door hoge dijken omgeven. Bedoeling was in droge zomers over een voorraad drinkwater te beschikken. Men kent ook tichel-, veen- en meerdobben.Zie: Schönfeld, Waternamen, 47, 237-238. b. Ook een ronde of ovale depressie in...
Veerman (1954)
is een verdiept gedeelte in het weiland tot beneden de grondwaterstand, waar het vee kan drinken. Ook wel kolk genaamd.
Gerelateerde zoekopdrachten
Log hier in om direct te kunnen beginnen met schrijven.
Wil je dit begrip toevoegen aan je favorieten? Word dan snel vriend van Ensie en geniet van alle voordelen: