Algemeen Nederlands Woordenboek

Algemeen Nederlands Woordenboek (2009-heden)

Gepubliceerd op 30-05-2017

kandijsiroop

betekenis & definitie

suikerstroop met kandijsmaak.

donkerbruine, zoete suikerstroop die ontstaat bij de kristallisatie van kandijsuiker; kandijstroop.

Voorbeelden:
Bij Candico worden de kandijproducten volgens aloude traditie geproduceerd. Een suikeroplossing wordt aan hoge temperaturen ingekookt, waardoor ze karamelliseert en de kleur en de smaak van de kandij bepaald wordt. Deze oplossing laat men heel langzaam afkoelen waardoor er grote onregelmatige kristallen ontstaan: de kandijsuiker [...]. Van de reststroop maakt men vervolgens de kandijcassonade en uiteindelijk de kandijsiroop.
http://www.streekproduct.be/producten/detail.phtml?id=807

Kandijcassonade en Kandijsiroop zijn niet enkel lekker op pannenkoeken, maar ze geven ook op de boterham, rijstpap of aardbeien die onvergelijkbare smaak. Kandij wordt ook verwerkt in de betere speculaas en trappistenbieren.
http://www.vanbijons.info/Nederlands/c)%20Sectordossiers%20en%20productinfo/h)%20Streekproducten/Info/Streekproducten%20-%20%20info.doc#_Kandijsuiker,_kandijcassonade&_kand

Het taartje bestaat uit een dunne en hoge taartbodem van ongezoet brokkeldeeg. Deze bodem wordt gevuld met een gekruide en zoete donkere vulling. De bodem wordt krokant van het bakken; de vulling blijft smeuïg. De smaak wordt gedomineerd door de kruiden en kandijsiroop.
http://www.pers.vlam.be/news/files/Bijlage3.doc

< >