chem. symbool O, atoomgew. 16,00, is het clement met rangnr 8 in het periodiek systeem. Het is een kleur- en reukloos gas; 1 liter van dit gas weegt bij 0°C en 760 mm kwikdruk 1,429 g.
Men bereidt z. in de techniek o.a. uitlucht, waarin het naast stikstof (1 volumedeel zuurstof op 4 volumedelen stikstof) voorkomt. Men maakt eerst de lucht vloeibaar en scheidt de beide componenten van elkaar door z.g. gefractioneerde destillatie. Ook uit water wordt z. bereid in de techniek en wel door clcctrolysc; aan de kathode, de negatieve pool, komt waterstofgas vrij; aan de anode, de positieve pool, zuurstofgas. Op 2 liter waterstofgas verkrijgt men 1 liter zuurstofgas, dit in overeenstemming met de samenstelling van water, zoals de formule, H2.O, aangeeft.Z. vormt met alle elementen, behalve met de z.g. edelgassen als helium, neon enz., verbindingen, oxyden genaamd. Het verbindingsverschijnsel zelf heet oxydatie. Bij de ademhaling van plant en dier wordt z. opgenomen t.b.v. de stofwisseling en kooldioxyde uitgeademd. Plant en dier krijgen op deze wijze de nodige energie. Bij het assimilatieproces van de planten komt zuurstof vrij, terwijl kooldioxyde wordt opgenomen. In de bladeren van de plant vormt zich daarbij uit kooldioxyde en water onder invloed van het zonlicht en het bladgroen zetmeel en zuurstof.
Z. wordt in de handel gebracht in stalen cylinders, van 10 à 40 l, waarin het tot ca 200 at is samengeperst. Het vindt samen met waterstofgas o.a. toepassing bij het werken met de knalgasvlam, waarmee men een temp. kan bereiken van meer dan 2000°C. Met lichtgas is de temp. iets lager.