Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 19-04-2016

2016-04-19

Vikingen

betekenis & definitie

De Vikingen waren een bevolking uit het hedendaagse Scandinavië die tussen 800 en 1100 n.Chr structurele plunderingen uitvoerden op het Ierse eiland. Deze periode begon na een gouden tijd, waarin Ierland uitblonk in allerlei kunsten.

Vanaf ongeveer 800 n. Chr. begonnen in Ierland steeds vaker kleine plunderingen plaats te vinden van Vikingen. Met name kleine dorpen en kloosters waren vaak het doelwit van deze groepen. Hoewel plunderingen geen zeldzaam verschijnsel waren in het vroeg Middeleeuwse Ierland, maakten de structurele komst van de Vikingen een einde aan een periode van grote voorspoed.

In het begin stonden de Vikingen bekend om hun zogenaamde ‘hit-and-run’ tactiek, waarbij men kleine aanvallen uitvoerde en daarbij zoveel mogelijk buit probeerde te maken. Gedurende deze periode begonnen de Vikingen zich echter steeds vaker ook te vestigen in Ierland. De meeste kustplaatsen in Ierland hebben hun ontstaan dan ook grotendeels te danken aan de Vikingen, bijvoorbeeld Dublin, Limerick, Cork en Waterford. Deze werden tot in de 12e eeuw gebruikt als uitvalsbasis om kortstondige aanvallen uit te voeren via de vele rivieren die door het Ierse binnenland stromen.

Hoewel de Vikingen vermoedelijk al sinds ongeveer 800 n. Chr. regelmatig het Ierse eiland bezochten, is het hen nooit gelukt om een dominante macht te worden op het Ierse eiland. De diverse Ierse koningen boden vaak genoeg tegenstand om de Vikingen terug te dringen naar de kustplaatsen.