Ierland

Alles over Ierland

Gepubliceerd op 26-05-2016

2016-05-26

Trinity College Library

betekenis & definitie

Trinity College Library is de oudste en tevens grootste bibliotheek van Ierland. Daarnaast is Trinity College Library een bibliotheek in Ierland met een zogenaamde depotplicht, wat inhoudt dat alle werken die worden gepubliceerd een kosteloze kopie naar de Trinity College Library moeten sturen.

In 1592 begon de oprichting van Trinity College Library in navolging van de oprichting van Trinity College zelf, de oudste universiteit van Ierland. In de loop der jaren werden steeds meer gebouwen en zalen toegevoegd aan de originele gebouwen, waardoor de Trinity College Library in een, zeker voor die tijd, zeer snel tempo groeide. In 1661 kwam de Trinity College Library in bezit van het Book of Kells, een boek met welhaast mythische status dat rond 800 n.Chr. werd geschreven ten tijde dat het Christelijke geloof in Ierland een enorme bloei doormaakte. Het boek bevat duizenden pagina’s aan illustraties behorende bij deze periode in de geschiedenis van Ierland.

Een van de bekendste gebouwen die onderdeel uitmaken van de Trinity College Library is de zogenaamde Long Room. Deze kamer, de naam zegt het al, is ruim 65 meter lang en bevat ruim 200.000 van de oudste boeken van Ierland. Het aantal boeken dat hier in de loop der jaren werd geplaatst, werd zoveel, dat men in de 19e eeuw het plafond heeft moeten verhogen. Daarnaast staat de Long Room bekend om de bustes van verschillende wereldberoemde schrijvers en filosofen die zijn gemaakt door de bekende Vlaamse beeldhouwer Pieter Scheemaeckers.

In 1801 kreeg de Trinity College Library zogenaamde depotplicht, wat inhield dat van alles wat in Ierland werd gepubliceerd aan boeken, manuscripten, enzovoort, een kopie naar de Trinity College Library moet worden gestuurd.