Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-02-2016

2016-02-10

Overbruggingshypotheek

betekenis & definitie

Wanneer men gaat verhuizen, maar het oude huis nog niet verkocht heeft, kan men ervoor kiezen om tijdelijk een overbruggingshypotheek af te sluiten. Deze overbruggingshypotheek is een lening die men afsluit naast een gewone hypotheek. Men behoeft hierover alleen rente te betalen.

Het is in de huidige woningmarkt in Nederland lastig om een huis te verkopen. Het is dus niet ongebruikelijk dat men een nieuw huis heeft gekocht, terwijl het oude huis nog niet is verkocht. In deze situatie kan men een overbruggingshypotheek afsluiten, waarbij men het nieuwe huis kan financieren met de overwaarde van het oude huis. Met behulp van een overbruggingshypotheek en een normale hypotheek, kan men dan het nieuwe huis kopen. Wanneer men ervoor kiest om een overbruggingshypotheek af te sluiten, heeft men op dat moment dus vaak drie hypotheken tegelijkertijd lopen, de oude hypotheek, de nieuwe hypotheek en de overbruggingshypotheek.

Men kan een overbruggingshypotheek aanvragen indien men zogenaamde overwaarde heeft op het oude huis. Dit is de waarde die het huis is gestegen sinds het moment dat het is gekocht. De meeste huizen stijgen in de loop der jaren in waarde. Zodra het oude huis verkocht is, wordt de overbruggingshypotheek met deze overwaarde afgelost. Een overbruggingshypotheek is om deze reden aflossingsvrij, men lost bij verkoop het totale bedrag in één keer af. Men betaalt over een overbruggingshypotheek wel rente, dit is vaak hoger dan bij een normale hypotheek. Het voordeel van een overbruggingshypotheek is dat je minder druk voelt om je oude huis te verkopen, zodat je wat langer kan wachten op een goede verkoopprijs. Een nadeel is dat je voor een tijdje drie hypotheken tegelijkertijd hebt, wat gepaard gaat met hoge maandlasten.