Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Overwaarde

betekenis & definitie

Er is sprake van overwaarde wanneer de waarde van de woning hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek. Van de overwaarde moeten ook de verkoopkosten van de woning worden afgetrokken. Bij aankoop van een nieuwe woning moet de overwaarde van de oude woning gebruikt worden voor de financiering.

Deze regel is vastgelegd in de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat de overwaarde van een woning alleen gebruikt mag worden om een nieuwe woning mee te financieren. Dit geldt alleen wanneer de nieuwe woning binnen drie jaar na verkoop van de oude woning gekocht wordt. Een koper kan tevens een hypotheek afsluiten voor een nieuwe woning zonder gebruik te maken van de overwaarde van de oude woning. De koper heeft dan echter geen recht op hypotheekrenteaftrek over het deel van de hypotheek ter grootte van de overwaarde.

De bijleenregeling houdt in dat het niet meer mogelijk is om een woning met overwaarde te verkopen, een nieuwe woning volledig met een hypotheek te financieren en de overwaarde toe te voegen aan het eigen vermogen. Het ontbreken van de mogelijkheid tot hypotheekrenteaftrek op de overwaarde maakt deze constructie namelijk financieel ongunstig.

Een voorbeeld kan de bijleenregeling duidelijk maken. Henk heeft een woning gekocht voor 200.000 en over dit bedrag een hypotheek afgesloten. Hij verkoopt de woning voor 250.000. De overwaarde is dus 50.000. De nieuwe woning die Henk wil kopen kost 400.000. Hij moet de overwaarde meebrengen bij de financiering van deze woning, waardoor hij een hypotheek van maximaal 350.000 kan afsluiten. Sluit hij een hypotheek af van 400.000, dan mag hij over de laatste 50.000 geen hypotheekrente hanteren.