Begrippenlijst Hypotheken

Redactie Ensie (2016)

Gepubliceerd op 11-08-2016

Heffingsrente

betekenis & definitie

Heffingsrente is rente die wordt opgelegd aan bedragen die aan de belastingdienst moeten worden betaald. In geval van openstaande rekeningen, betaalt men hierover een bepaald percentage rente. In geval men nog geld terug krijgt van de belastingdienst, wordt hier ook heffingsrente over gerekend.

In Nederland is het gebruikelijk dat iedereen die werkt (inkomsten)belasting betaalt. Werkgevers houden in geval van loondienst al een gedeelte van het salaris in om daarmee belasting te betalen. In geval men als zelfstandige werkt, dient men zelf een opgaaf te maken van alle inkomsten over een bepaalde periode, waarover men vervolgens belasting betaald. Het komt voor dat men als werknemer 2000 euro belasting over een jaar moet betalen en dat de werkgever hiervan 1000 euro al heeft betaald. Men dient dan de resterende 1000 euro zelf te betalen, doet men dit niet voor de door de belastingdienst gestelde datum, dan betaalt men heffingsrente over het openstaande bedrag.

Het kan ook voorkomen dat men binnen een jaar meer belasting heeft betaald dan nodig was. In dat geval krijgt men nog geld terug van de belastingdienst. Hierover betaalt de belastingdienst ook heffingsrente.

De heffingsrente is in 2013 vervangen door de belastingrente. Over de heffingsrente werd gesteld dat er geen bezwaar tegen kon worden gemaakt, ook al was er een fout gemaakt door de belastingdienst. In de jaren voor 2013 zijn er diverse gevallen geweest waarin de belastingdienst heffingsrente ten onrechte heeft opgelegd. De vernieuwde heffingsrente, de belastingrente, geeft meer ruimte voor het bezwaar maken tegen het opleggen van deze rente door de belastingdienst. Hierbij geldt dat een belastingplichtige geen rente betaald wanneer de belastingdienst in gebreke heeft gehandeld.