Redactie Ensie

Hypotheek begrippen omschreven, met medewerking van Van Bruggen Adviesgroep.

Gepubliceerd op 10-08-2016

2016-08-10

Eigen geld

betekenis & definitie

Eigen geld heeft betrekking op het afsluiten van een hypotheek, waarbij een gedeelte van de koopsom van een woning wordt betaald met geld dat men al had. Eigen geld heeft uitsluitend betrekking op geld dat men volledig zelf bezit, een lening van familie wordt daarom niet gezien als eigen geld.

Wanneer men een nieuw woning wilt kopen, dient men hier veelal een hypotheek voor af te sluiten. In sommige gevallen kan men een gedeelte van de koopsom van het huis uit eigen vermogen betalen. Het geld in eigen bezit dat wordt gebruikt voor de financiering van een huis wordt eigen geld genoemd. Zowel het geld dat men leent in de vorm van een hypotheek als een eventuele lening van vrienden of familie, kan niet worden gezien als een vorm van eigen geld. Wanneer er een bedrag afkomstig is van een schenking van bijvoorbeeld ouders, dan is er wel sprake van eigen geld.

Bij de koop van bepaalde woningen is het noodzakelijk dat men eigen geld inbrengt. Dit heeft te maken met de maximale hypotheek en eventuele bijkomende kosten. Vanaf 2016 is vastgesteld dat de maximale hypotheek 102 procent van de waarde van de woning mag betreffen. Wanneer men bovenop het bedrag van het huis zelf nog extra kosten moet maken, kan het zijn dat het totale bedrag hoger ligt dan deze 102 procent. In dat geval dient men het resterende bedrag te betalen met eigen geld.