Encyclopedie van huisdieren

R. Midgley (1979)

Gepubliceerd op 15-05-2021

Varkens

betekenis & definitie

Varkens worden vooral geteeld om hun vlees. In tegenstelling tot andere artiodactiele huisdieren, hebben ze niet het voordeel dat ze melk of wol produceren als compensatie voor de kosten en de moeite van hun verzorging.

Ze worden behoorlijk groot en als gezelschap zijn ze nogal onpraktisch.Ze zijn intelligent en kunnen zelfs kunstjes leren.

Hun reputatie voor vuilheid is in grote mate onverdiend.

Varken (Sus domestica).

De volwassen grootte varieert per ras van 45 tot 225 kg of meer; lang, stevig lichaam bedekt met borstelhaar; korte poten; snuit met kraakbeenschijfje om te wroeten; grote oren; kleine oogjes; krulstaart. Voorbeelden van rassen:

1 Grote witte varken. Ongewone opstaande oren. Soms ruig.
2 Wessex. Met zadel in schouderstreek.
3 Grote zwarte varken. Goed voor teelt.
4 Landvarken. Wit ras met lange rug uit Skandinavië.

Behuizing.

Een ren moet 2-4 keer zolang zijn als het varken, met een slaapkot, waarin vers stro. Het is noodzakelijk varkens beschutting te geven tegen koude en vocht. Als ze genoeg ruimte hebben zullen ze één hoek voor hun uitwerpselen gebruiken. Varkens houden ervan zich te wentelen in modder of stro.

Voeding.

Geef een varken één keer per dag ½ kg voer voor elke 131/2kg lichaamsgewicht. Voed het met speciaal varkensvoer en verse resten van de eettafel. Controleer de plaatselijke voorschriften betreffende het voeren met spoeling. Vers water moet steeds aanwezig zijn. Varkens eten nooit zoveel dat ze er ziek van worden. Ze zijn dikwijls vet als gevolg van het fokken.

Ziekten. Raadpleeg een dierenarts bij de eerste tekenen van ziekte. Belroos en varkenspest zijn ernstige ziekten waartegen mogelijk vaccinatie nodig is; raadpleeg de veearts.

< >