Château Terrey-Gros-Cailloux betekenis & definitie

Een wijn die behoort bij de beste cru bourgeois van Saint-Julien. Gewoonlijk is hij expressief van geur (kreupelhout, leer, herfstbos, jamfruit, gebrand hout) en zachtaardig van smaak, met élégance en dezelfde schakeringen als het bouquet. De eigenaar lagert hem 20 maanden in voor een derde nieuwe vaten.

gefaseerde investeringen - eerste reeks in 1979, tweede gereed in 1994 - hebben geleid tot een graduele kwaliteitsverbetering. Tegenwoordig bezit de wijn op nadrukkelijke wijze nobel hout (50 a 75% nieuwe fusten). Voorts pleegt de kleur donker te zijn en de smaak extractrijk, met behoorlijk wat confitureachtig rood en zwart fruit. Net zo karakteristiek zijn de solide, hoekige tannines die veel jaargangen greep, ruggengraat en rijpingspotentieel geven. Deze Saint-Julien wordt gemaakt voor toekomstige genoegens: zelfs uit lichte oogsten moet hij 6 tot 8 jaar worden weggelegd om het hout en de tannine met de overige elementen te laten integreren. Het domein heet naar een der eigenaars uit de eerste helft van de 19e eeuw, baron Jean-Marie de Poyferré de Céres.

eig. Henri Pradère opp. 15 ha prod. 9.000 druiven B cs 70% MER 25% PV 5% 2e wijn Château Le Castagney ov. wijndomein(en) Château Hortevie (St-Julien)

Gepubliceerd op 30-03-2017